Elicopterele Black Hawk intră în dotarea MAI. Scopul și utilizarea lor

Elicopterele Black Hawk intră în dotarea MAI. Scopul și utilizarea lor

author
1 minute, 57 seconds Read

Elicopterele Black Hawk intră în dotarea MAI. Scopul și utilizarea lor

Inspectoratul General de Aviație din MAI a primit primele patru elicoptere Black Hawk, care vor fi utilizate pentru misiuni de salvare. Această achiziție face parte dintr-un lot destinat managementului situațiilor de urgență.

Elicoptere pentru misiuni de salvare

Recent, a fost semnat un acord-cadru pe patru ani, prin care România va primi în total 12 elicoptere Black Hawk S-70M. Această primă comandă aduce primele patru elicoptere în dotarea Inspectoratului General de Aviație.

Elicopterele Black Hawk pot transporta patru pacienți în stare critică la spital și pot participa la cele mai dificile misiuni maritime și terestre, inclusiv intervenții pe timp de noapte. Dotarea tehnică a acestor aeronave permite desfășurarea unor acțiuni complexe de identificare și recunoaștere în teren, intervenții de stingere a incendiilor, căutare-salvare, transport personal, materiale și echipament medical, precum și acordarea asistenței medicale de urgență și evacuarea a până la patru pacienți critici.

Noi elicoptere pentru Inspectoratul General de Aviație

În luna decembrie, Inspectoratul General de Aviație va primi două elicoptere Black Hawk, urmate de încă unul în luna ianuarie, care va fi folosit de poliție pentru controlul traficului. În prezent, flota Inspectoratului General de Aviație numără 40 de aeronave.

Parteneriat cu Lockheed Martin și beneficii economice pentru România

Elicopterele Black Hawk S-70M sunt construite la facilitatea PZL Mielec din Polonia, o subsidiară a gigantului american Lockheed Martin. Ministerul de Interne a semnat un acord cu PZL Mielec pentru achiziția a până la 12 elicoptere Black Hawk, care vor fi utilizate de către Inspectoratul General de Aviație și Poliția Română.

Valoarea totală a celor 12 elicoptere depășește 270 de milioane de euro, iar o parte din acești bani vor reveni în România prin serviciile de mentenanță. De asemenea, companiile românești Aerostar și Romaero au fost implicate în construirea unui centru de reparații pentru elicopterele Black Hawk, alături de partenerii americani.

România devine astfel al 18-lea client pentru elicopterele Black Hawk produse de PZL Mielec. Această investiție în dotarea MAI cu elicoptere moderne și performante va contribui la îmbunătățirea capacitatilor de intervenție în situații de urgență și la asigurarea siguranței cetățenilor.

Te-ar putea interesa si: