Marcarea anvelopelor de iarnă legale și recomandarea RAR de verificare a anului fabricației

Marcarea anvelopelor de iarnă legale și recomandarea RAR de verificare a anului fabricației

author
2 minutes, 3 seconds Read

Marcarea anvelopelor de iarnă legale și recomandarea RAR de verificare a anului fabricației

Registrul Auto Român a furnizat informații importante referitoare la marcarea anvelopelor de iarnă legale și a emis o recomandare privind verificarea anului fabricației acestora. Scopul acestor informații este de a ajuta șoferii să evite să cadă în plasa unor comercianți fără scrupule.

Cum sunt marcate anvelopele de iarnă legale. Ce înseamnă M plus S

Registrul Auto Român a clarificat situația anvelopelor de iarnă și a respins teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept „all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece. Instituția subliniază că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația rutieră națională.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 și nu au suferit modificări de la acel moment. Prin urmare, dacă șoferii respectă legislația în vigoare și folosesc anvelopele marcate cu literele M și S pe drumurile publice în condiții de iarnă, nu vor exista sancțiuni.

Importanța verificării anului fabricației anvelopelor de iarnă

Registrul Auto Român recomandă șoferilor să nu ignore importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece. Acestea sunt concepute pentru a rămâne moi la o temperatură sub 7-8 grade Celsius, spre deosebire de anvelopele de vară, pentru a asigura aderența la carosabil. Înainte de a monta anvelopele de iarnă, este recomandat să se verifice anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului acestora. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, se recomandă să se solicite părerea unui specialist pentru a observa dacă există urme specifice de uzură.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Este important de menționat că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni, între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri au dreptul de a reține certificatul de înmatriculare al vehiculului în cazul în care acesta nu este echipat cu anvelope de iarnă conform legislației în vigoare.

Te-ar putea interesa si: