Funcționari ANAF cu diplome de licență falsificate
Doi angajați ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost trimiși în judecată pentru înșelăciune și uz de fals, după ce și-au falsificat diplomele de studii pentru a avansa în funcții. Potrivit ObservatorNews.ro, unul dintre aceștia a câștigat ilegal aproximativ 200.000 de lei pe baza actelor falsificate.
Modul de operare al celor doi angajați
Cei doi bărbați, care erau deja angajați la Direcțiile Regionale Antifraudă din Alexandria și București, au acționat independent, dar au aplicat același mod de operare. Aceștia au falsificat diplomele de licență și s-au dat drept economiști pentru a ocupa funcțiile de inspectori ANAF.
Descoperirea falsurilor
În anul 2020, unul dintre funcționarii publici din Alexandria a prezentat o diplomă cu însemnele Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor în biroul superiorului său. Ulterior, s-a constatat că aceasta era falsă, iar angajatorul a sesizat procurorii. Ancheta a scos la iveală faptul că bărbatul nu absolvise cursurile facultății.
În cazul celeilalte persoane, din București, falsurile au fost descoperite abia trei ani mai târziu, după ce acesta a activat ca inspector clasa 1 în cadrul ANAF.
Consecințele actelor ilegale
Ancheta condusă de procurori a fost finalizată, iar cei doi angajați vor ajunge în fața judecătorului. Conform rechizitoriului, inspectorul angajat la structura din București a încasat ilegal aproximativ 200.000 de lei în tot acest timp. Judecătorii ar putea decide să îi condamne pe cei doi la închisoare.
Un alt caz de îmbogățire ilicită
Pe de altă parte, un alt român a reușit să se îmbogățească rapid după ce a semnat contracte cu statul român în valoare de 700.000 de euro în doar o săptămână. Acesta lucra ca și consilier la Ministerul Fondurilor Europene atunci când a încheiat aceste contracte.