Pensii cresc cu 40% pentru mulți români. Ministrul Muncii detaliază majorarea în 2022.

Pensii cresc cu 40% pentru mulți români. Ministrul Muncii detaliază majorarea în 2022.

author
2 minutes, 44 seconds Read

Pensii cresc cu 40% pentru mulți români. Ministrul Muncii detaliază majorarea în 2022.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că mulți români vor beneficia de o creștere a pensiilor cu 40% în anul 2022. Această majorare reprezintă media cu care vor crește veniturile pensionarilor după recalcularea dosarelor de pensii. Totodată, există și o serie de beneficii legate de vârsta de pensionare în noua lege a pensiilor, explicată de către ministrul Muncii.

Pensii mai mari cu 40% pentru mulți români

Ministrul Muncii a subliniat faptul că nicio pensie nu va scădea în anul viitor, după recalculare, și a anunțat când vor fi acordate primele pensii conform noii formule de calcul. Potrivit declarațiilor sale, până la data de 1 septembrie toate pensiile românilor vor fi recalculatate, iar începând cu luna septembrie fiecare român va primi noile taloane de pensie. Recalcularea va duce la creșteri semnificative ale pensiilor chiar și pentru cei care se află în indemnizația minimă socială de 1.125 de lei în prezent.

Exemple concrete ale noii legi a pensiilor

Ministrul Muncii a prezentat câteva exemple concrete pentru a ilustra modul în care se va aplica noua lege a pensiilor. Astfel, în cazul unui bărbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii pe salariul minim, se va constata că acesta se află în prezent sub indemnizația minimă socială. După recalculare, acest bărbat va avea o creștere de 87,4% a punctelor de pensie, ajungând astfel la o pensie de 1.961 de lei. Diferența dintre suma actuală și noua pensie este semnificativă, reprezentând o îmbunătățire considerabilă a veniturilor pentru pensionarii din această categorie.

Milioane de români vor primi pensii mai mari

Ministrul Muncii a asigurat că după recalculare, majoritatea românilor vor beneficia de pensii mai mari. Potrivit estimărilor, peste 3 milioane de români vor primi pensii mai mari în urma aplicării noii legi a pensiilor. Unii pensionari vor înregistra creșteri chiar și de 40%, ceea ce va aduce un impact pozitiv asupra veniturilor și traiului acestora.

Beneficiile la vârsta de pensionare

Simona Bucura Oprescu a subliniat și beneficiile pe care le vor avea românii în ceea ce privește calculul vârstei de pensionare. Astfel, pentru fiecare an lucrat în sistemul public de pensie, românii care au cotizat peste 25 de ani vor primi un număr suplimentar de puncte. Cei care au cotizat între 25 și 30 de ani vor primi 0,50 de puncte pentru fiecare an lucrat, cei care au cotizat peste 30 de ani vor primi 0,75 de puncte, iar cei care au cotizat peste 35 de ani vor primi un punct. Pentru femei, se prevede o creștere treptată a vârstei de pensionare și elemente compensatorii, cum ar fi perioada de concediu de maternitate, care va fi considerată ca perioadă contributivă. De asemenea, pentru fiecare copil, o femeie va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni.

Cu privire la impactul financiar al acestor măsuri asupra bugetului, ministrul Muncii a explicat că cheltuielile vor crește de la 9,7 miliarde de lei cât sunt în prezent, la 13,84 miliarde de lei. Cu toate acestea, se consideră că această investiție în bunăstarea pensionarilor este una necesară și justificată.

Te-ar putea interesa si: