72 milioane disponibili pentru programul Rabla Plus.

72 milioane disponibili pentru programul Rabla Plus.

author
1 minute, 54 seconds Read

Disponibili 72 de milioane pentru programul Rabla Plus

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat că va aloca suma de 72 de milioane de lei pentru Programul Rabla Plus, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic. Această ofertă este valabilă doar pentru solicitanţii persoane fizice, într-un interval de timp precis.

Programul Rabla Plus, declanșat în urma cererilor persoanelor fizice

Programul Rabla Plus a fost declanșat în urma cererilor foarte mari primite din partea persoanelor fizice. Persoanele interesate se pot adresa producătorilor/dealerilor validați pentru a îndeplini formalitățile de înscriere. Această decizie a fost luată și în urma identificării unor sume neutilizate din sesiunile anterioare ale programului.

Care este procedura de înscriere în Programul Rabla Plus

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitanții beneficiază de un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puțin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maxim două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării variază în funcție de tipul autovehiculului achiziționat și de ecologicitatea sa. Astfel, pentru un autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, suma finanțării este de 51.000 lei, în timp ce pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, suma este de 26.000 lei. Dacă se dorește achiziționarea a două autovehicule uzate în schimbul casării, suma finanțării crește la 54.000 lei pentru autovehiculele electrice și la 29.000 lei pentru autovehiculele electrice hibrid plug-in.

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adaugă un ecobonus de 1.500 lei.

Valoarea ecotichetului și lista producătorilor/dealerilor auto

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus. În cazul motocicletelor electrice, ecotichetul este de 26.000 lei, iar în cazul casării unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei.

Lista producătorilor/dealerilor auto care au semnat contracte de participare cu AFM poate fi consultată pe site-ul instituției, la secțiunile programelor.

Te-ar putea interesa si: