Aderarea României la Schengen discutată în Consiliul JAI din decembrie.

Aderarea României la Schengen discutată în Consiliul JAI din decembrie.

author
1 minute, 36 seconds Read

Aderarea României la Schengen discutată în Consiliul JAI din decembrie

Așteptările privind aderarea României la Spațiul Schengen cresc odată cu prezența subiectului pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din data de 5 decembrie. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Vlad Gheorghe, care subliniază importanța acestui pas pentru țara noastră.

Un pas spre Schengen. Aderarea României intră în discuție

Austria menține dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, invocând o „problemă fundamentală” cu acest sistem. Ministrul de externe Alexander Schallenberg a declarat că Austria se confruntă cu un număr mare de solicitanți de azil și consideră că migrația ilegală trebuie limitată și protecția frontierelor externe intensificată. Această poziție a fost reiterată în timpul unei vizite la Viena a omologului său bulgar Maria Gabriel.

Speranțe mari pentru România

Deși Austria menține dreptul de veto, România rămâne optimistă în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Presiunea exercitată de Comisia Europeană, Parlamentul European și alte state membre ale Uniunii Europene a crescut semnificativ, iar acesta este catalogat drept „ultimul tren” pentru țara noastră.

Discuție „posibilă” pe agenda JAI

Pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne, discuția privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen apare ca fiind „posibilă”. Aceasta sugerează că există șanse reale ca această temă să fie abordată în cadrul reuniunii din decembrie.

România așteaptă decizia finală

România așteaptă cu nerăbdare decizia finală privind aderarea la Spațiul Schengen. Vlad Gheorghe subliniază faptul că țara noastră merită să facă parte din acest spațiu de liberă circulație europeană încă din 2011 și speră ca presiunea exercitată să fi avut rezultate pozitive. Decizia finală va fi luată în cadrul reuniunii Consiliului JAI din data de 5 decembrie.

Te-ar putea interesa si: