Scumpiri în lanț după majorarea TVA, începând cu 1 ianuarie. Lista completă a produselor și serviciilor.

Scumpiri în lanț după majorarea TVA, începând cu 1 ianuarie. Lista completă a produselor și serviciilor.

author
2 minutes, 25 seconds Read

Scumpiri în lanț după majorarea TVA, începând cu 1 ianuarie. Lista completă a produselor și serviciilor.

Scumpiri în lanț după creșterea TVA. Legea reformei fiscale a Guvernului aduce modificări ale cotelor de TVA pentru mai multe produse și servicii. Aceste schimbări vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Scumpiri în lanț după creșterea TVA

Legea 296/2023, care modifică Codul fiscal și alte acte normative importante, a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Această lege aduce modificări semnificative privind cotele de TVA, care vor avea un impact direct asupra prețurilor produselor și serviciilor.
Conform noilor prevederi, anumite produse și servicii vor trece de la cota de TVA de 5% la cea de 9%. De asemenea, există și operațiuni pentru care se va aplica cota standard de 19%.

TVA la alimente rămâne la 9%, dar apar noi excepții

Una dintre modificările importante se referă la TVA la alimente. Deși cota redusă de 9% se menține pentru majoritatea produselor alimentare, apar noi excepții care limitează aplicarea acestei cote.
Astfel, toate produsele din categoria nomenclatură NC 2202 vor fi supuse TVA de 19%. De asemenea, alimentele cu adaos de zahăr, având un conținut total de zahăr de cel puțin 10g/100g de produs, vor fi taxate la cota standard de 19%.
Serviciile de restaurant și catering vor continua să fie taxate cu cota de 9%, cu excepția băuturilor nealcoolice încadrate în clasa tarifară NC 2202.
De asemenea, livrarea alimentelor de înaltă calitate, precum produsele montane, eco și tradiționale, nu vor mai beneficia de cota redusă de 5%. Acestea vor fi incluse în categoria generală de alimente, la care se va aplica cota de 9% sau chiar cea de 19%, în funcție de conținutul de zahăr.

Produse și servicii cu TVA de 9% sau 19%

Printre produsele și serviciile care vor suferi modificări ale cotei de TVA se numără:
– Livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite;
– Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență;
– Serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale;
– Dreptul de utilizare a facilităților sportive;
– Transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste;
– Transportul de persoane utilizând instalațiile de transport pe cablu;
– Transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală;
– Transportul de persoane cu ambarcațiuni folosite în scop turistic sau de agrement.
Aceste modificări ale cotelor de TVA vor avea un impact direct asupra prețurilor produselor și serviciilor, determinând scumpiri în lanț. Este important ca consumatorii să fie conștienți de aceste schimbări și să se pregătească pentru ajustarea bugetului în consecință.

Te-ar putea interesa si: