Vizită gratuită la Bojdeuca lui Creangă

Vizită gratuită la Bojdeuca lui Creangă

author
2 minutes, 41 seconds Read

Vizită gratuită la Bojdeuca lui Creangă

Bojdeuca lui Creangă, primul muzeu literar din România, va fi redeschis pentru public începând de vineri, 15 decembrie. Aceasta va fi o oportunitate pentru vizitatori de a avea acces gratuit la acest important monument cultural și de a participa la diverse evenimente culturale organizate în cadrul acestui eveniment.

Reabilitarea controversată

Cu toate acestea, reabilitarea Bojdeucii a fost subiectul unui scandal uriaș, după ce mai multe persoane au reclamat că intervențiile moderne au alterat aspectul tradițional al acestei case istorice. Ministerul Culturii a trimis și Corpul de Control la Iași pentru a investiga această situație.

Vizită gratuită și întrebări despre viața scriitorului

Începând cu data de 15 decembrie, vizitatorii vor avea acces gratuit la Bojdeuca lui Creangă în intervalul orar 12:00 – 17:00 și în zilele de sâmbătă și duminică între orele 10:00 – 17:00. Pe lângă vizitarea muzeului, publicul este invitat să participe la tradiționalul program „Colindători la Bojdeucă”. De asemenea, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași va organiza un concurs în care vizitatorii vor putea răspunde la întrebări despre viața și opera lui Ion Creangă.

Spectacole și artiști invitați

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, publicul va avea ocazia să asiste la spectacole susținute de „Plugușorul cu felinar” din Tătăruși, județul Iași, precum și de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iași. Evenimentul se va bucura de prezența unor artiști îndrăgiți precum Cezar Popescu și Valentin Alexiu.

Restaurarea Bojdeucii – o punte către trecut

Reprezentanții Consiliului Județean Iași au subliniat importanța restaurării Bojdeucii lui Creangă, menționând că acest monument reprezintă o punte de legătură cu trecutul literar al românilor și o pledoarie pentru conservarea autenticității. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au avut ca scop păstrarea valorii memorial și literar a acestui loc deosebit, fără a-i afecta istoria. Restaurarea Bojdeucii face parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași în parteneriat cu Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești.

Critici și controverse

Cu toate acestea, reabilitarea Bojdeucii a fost criticată de mai multe voci, atât în mediul online, cât și în spațiul public. Aceste critici se referă la faptul că intervențiile moderne nu au păstrat aspectul simplu și țărănesc al casei în care au locuit scriitorul Ion Creangă și poetul Mihai Eminescu. Ministrul Culturii a solicitat verificarea legalității intervenției la Bojdeucă, iar Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu au fost chemate să se pronunțe asupra calității lucrărilor.

Academia Română refuză să participe

Reprezentanții Academiei Române au anunțat că vor participa la redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă doar după ce vor fi luate toate măsurile necesare pentru a readuce acest monument la starea sa autentică. Academia solicită autorităților să facă tot posibilul pentru ca Bojdeuca din Ţicău să rămână un simbol identitar românesc și o atracție culturală deosebită.

Te-ar putea interesa si: