Atac masiv al Rusiei asupra Kievului: Recordul de drone în Ucraina

Atac masiv al Rusiei asupra Kievului: Recordul de drone în Ucraina

author
2 minutes, 23 seconds Read

Atac masiv al Rusiei asupra Kievului: Recordul de drone în Ucraina

Capitala Ucrainei a suferit sâmbătă ceea ce oficialii au declarat că a fost cel mai mare atac cu drone al Rusiei din timpul războiului, soldat cu cinci răniți, în timp ce zgomotul apărării aeriene și exploziile au trezit locuitorii la răsăritul soarelui.

Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază

Atacul a început să lovească diferite cartiere ale Kievului în primele ore ale zilei de sâmbătă, iar alte valuri au venit odată cu răsăritul soarelui. Avertizarea de raid aerian a durat șase ore, transmite Reuters.

71 de drone doborâte din cele 75

Șeful forțelor aeriene, Mykola Oleschuk, a declarat că 71 din cele 75 de drone lansate asupra Ucrainei au fost doborâte. El a lăudat eficiența unităților de „foc mobil” – de obicei camionete rapide cu o mitralieră sau un tun antiaerian montat pe platformă. Potrivit lui Oleschuk, acestea au doborât aproape 40% din drone.

Cinci persoane rănite și clădiri avariate

Primarul Vitali Klitschko, care a scris pe aplicația Telegram, a declarat că atacul a rănit cinci persoane, inclusiv o fetiță de 11 ani, și a avariat clădiri în cartiere din tot orașul. Fragmente dintr-o dronă doborâtă au provocat un incendiu într-o grădiniță pentru copii, a spus el.

Atacul de sâmbătă și tragedia națională

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat că atacul a avut loc la primele ore ale zilei în care ucrainenii comemorează cea mai mare tragedie națională – foametea Holodomor din 1932-1933, în care mai multe milioane de oameni au murit de foame. „Teroare intenționată …. Conducerea rusă este mândră de faptul că poate ucide”, a scris el pe Telegram. Conducerea Ucrainei a făcut anterior paralele între Holodomor și actuala invazie a Rusiei.

Atacul asupra sistemului energetic ucrainean

Ținta atacului de sâmbătă nu a fost imediat clară, dar Ucraina a avertizat în ultimele săptămâni că Rusia va desfășura din nou o campanie aeriană pentru a distruge sistemul energetic ucrainean, așa cum a încercat să facă iarna trecută. Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că aproape 200 de clădiri din capitală, inclusiv 77 de clădiri rezidențiale, au rămas fără energie electrică în urma atacului.

Reacții și previziuni

„Se pare că în această seară am auzit uvertura. Preludiul sezonului de iarnă”, a scris pe Facebook Serhiy Fursa, un important economist ucrainean. Rusia continuă să își intensifice atacurile asupra Ucrainei, iar consecințele acestora sunt tot mai grave. Comunitatea internațională a condamnat acțiunile Rusiei și a cerut încetarea imediată a ostilităților. Ucraina se pregătește pentru o situație tot mai tensionată și caută sprijinul aliaților săi pentru a face față amenințării rusești.

Te-ar putea interesa si: