"Venit suplimentar de până la 480 lei/lună pentru pensionari și familii"

„Venit suplimentar de până la 480 lei/lună pentru pensionari și familii”

author
2 minutes, 54 seconds Read

Venit suplimentar de până la 480 lei/lună pentru pensionari și familii

Ministerul Muncii anunță că începând cu data de 1 ianuarie 2024, se va implementa un nou venit de până la 480 lei/lună, numit Venit Minim de Incluziune (VMI). Acesta va înlocui venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.

Un nou venit de până la 480 lei/lună

Venitul minim de incluziune va fi acordat persoanelor singure și familiilor cu copii, care au un venit sub un anumit prag stabilit de autorități. Implementarea acestui venit suplimentar se va realiza prin colaborarea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, Banca Mondială și autorităților locale din întreaga țară.

Ministerul Muncii precizează că prin introducerea Venitului Minim de Incluziune se dorește reducerea birocrației și creșterea beneficiilor pentru persoanele vulnerabile vizate. Copiii din familiile beneficiare vor beneficia automat și de bursa socială și vor fi încurajați să meargă la școală. De asemenea, cei apti de muncă vor primi sprijin din partea statului pentru a-și găsi un loc de muncă.

Cine sunt beneficiarii

Potrivit legii 196/2016, modificată în aprilie 2023, venitul minim de incluziune se acordă în funcție de mai multe categorii de ajutoare financiare. Astfel, ajutorul de incluziune este acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață. De asemenea, există și un ajutor financiar pentru familiile cu copii, care au venituri mai mici de 700 lei/lună și au în întreținere unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.

Câți bani se dau

Conform legii, cuantumul lunar al ajutorului pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune variază în funcție de situația familială și veniturile nete lunare ajustate. De exemplu, pentru o persoană singură cu vârsta de cel puțin 60 de ani, limita venitului net lunar ajustat este de 300 lei.

Pentru o familie beneficiară de ajutor de incluziune, cu venituri nete lunare ajustate de până la 260 lei/lună, ajutorul lunar pentru familia cu un copil este de 107 lei, pentru familia cu 2 copii este de 214 lei, pentru familia cu 3 copii este de 321 lei, iar pentru familia cu 4 copii sau mai mulți este de 428 lei.

În cazul familiilor monoparentale, ajutorul lunar pentru familia cu un copil este de 120 lei, pentru familia cu 2 copii este de 240 lei, pentru familia cu 3 copii este de 360 lei, iar pentru familia cu 4 copii sau mai mulți este de 480 lei.

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 261 lei și 600 lei inclusiv, ajutorul lunar pentru familia cu un copil este de 85 lei, pentru familia cu 2 copii este de 170 lei, pentru familia cu 3 copii este de 255 lei, iar pentru familia cu 4 copii sau mai mulți este de 340 lei.

Familiile monoparentale cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 lei și 600 lei inclusiv primesc un ajutor lunar de 100 lei pentru familia cu un copil, 200 lei pentru familia cu 2 copii, 300 lei pentru familia cu 3 copii și 400 lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.

Procedura de depunere a cererilor

Cererile pentru accesarea venitului minim de incluziune trebuie depuse până la finalul lunii decembrie. Primăriile din întreaga țară vor primi cererile însoțite de documentele justificative necesare.

Te-ar putea interesa si: