ROM-3: Satelitul operațional al elevilor români

ROM-3: Satelitul operațional al elevilor români

author
2 minutes, 7 seconds Read

ROM-3: Satelitul operațional al elevilor români

Echipa Romspace, formată din elevii Filip Buşcu, David Ghiberdic, Alex Unteşu, Alesia Unteşu şi Alex Peticaru, în colaborare cu Alex Luchiaov, student bursier la Massachusetts Institute of Technology din SUA, a finalizat proiectul ROM-3. Aceștia au construit cu succes al doilea satelit românesc și l-au lansat pe orbită.

ROM-3 al doilea satelit construit de elevii români este operațional

Proiectul ROM-3 a fost realizat cu sprijinul miliardarului Elon Musk. Racheta Falcon 9 a companiei Space X a fost lansată pe 11 noiembrie de la baza Vandenberg. După câteva amânări, capsula cu 35 de sateliți, inclusiv ROM-3, a atins altitudinea necesară pentru a fi plasată pe orbitele lor. Satelitul a rămas în deployer timp de 72 de ore, supus variațiilor de temperatură pentru a se asigura că bateriile funcționează corespunzător. În cele din urmă, ROM-3 a fost lansat pe orbită și s-a dovedit a fi complet funcțional.

ROM 3, aruncă România în cursa spațială

Cu toate că mecanismul lansatorului Alba Orbital nu a funcționat inițial conform planului, echipa de la sol a reușit să calculeze potențialul bateriei în condițiile gerului cosmic și să supradimensioneze bateriile pentru a face față acestor condiții extreme. Ulterior, pe 28 noiembrie, Alba Orbital a reluat procedurile de deschidere a lansatorului, iar ROM-3 a fost lansat cu succes pe orbită.

ROM-3 se deplasează cu 27.500 de kilometri pe oră

Rom-3 se deplasează în prezent cu o viteză de 27.500 de kilometri pe oră, la o altitudine de 540 de kilometri. Satelitul efectuează o rotație completă a globului pământesc la fiecare 150 de minute. Informațiile colectate de ROM-3 vor fi transmise pe frecvența 436.235 MHz și vor fi analizate de către rețeaua mondială a radioamatorilor. Misiunea satelitului constă în măsurarea parametrilor proprii, a magnetismului terestru și a nivelului de radiații cosmice care lovesc atmosfera.

Romspace și sponsorii proiectului

Filip, liderul echipei Romspace de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, a declarat că ROM-3 a depășit cu succes dificultățile întâmpinate și reprezintă un microlaborator în care tehnologiile viitoarelor misiuni spațiale vor fi testate. Dragoș Damian, CEO Terapia, companie care a sponsorizat proiectul ROM-3, a declarat că acest proiect realizat de elevi este remarcabil și că aceștia reprezintă viitorul țării, generatii puternice, inteligente, inovative și performante. Este responsabilitatea adulților să găsească modalități de a păstra aceste talente în țară sau de a-i convinge să se întoarcă.

Te-ar putea interesa si: