Vaccinare gratuită pentru pacienții cu boli cronice

Vaccinare gratuită pentru pacienții cu boli cronice

author
2 minutes, 19 seconds Read

Vaccinare gratuită pentru pacienții cu boli cronice

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că pacienții cu boli cronice din România vor beneficia de vaccinare gratuită. Aceasta este o premieră pentru țara noastră și reprezintă o măsură importantă în protejarea sănătății populației. Decizia a fost aprobată de Guvernul României și vine ca urmare a eforturilor Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și a profesioniștilor din domeniul sănătății.

Analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani

În cadrul acestei inițiative, președintele CNAS, Andrei Baciu, a transmis lista cu analizele gratuite pe care le pot face românii cu vârsta de peste 40 de ani și care sunt asimptomatici. Serviciile medicale de prevenție gratuite au fost implementate pentru a identifica și evalua riscurile de sănătate ale persoanelor asimptomatice.

Importanța prevenției și beneficiile acesteia

Prevenția este considerată calea către o viață sănătoasă și lungă. Chiar și atunci când nu avem simptome, cele mai multe tipuri de cancere și boli cronice evoluează asimptomatic. De aceea, este esențial ca persoanele de peste 40 de ani să beneficieze de analize gratuite pentru a evalua riscurile de sănătate și a interveni într-un stadiu incipient al bolii.

Serviciile medicale de prevenție gratuite

Pentru persoanele asimptomatice de peste 40 de ani, se decontează până la 3 consultații pe an, care pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive. Aceste consultații includ evaluarea și monitorizarea stilului de viață, evaluarea riscului cardiovascular, oncologic, de boală cronică de rinichi, privind sănătatea mintală, reproducerii și de melanom malign.

De asemenea, asigurații asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie. Aceste analize includ hemoleucograma completă, glicemia, colesterolul seric total, PSA la bărbați și senologie imagistică la femei.

Investigațiile recomandate pentru persoanele de peste 40 de ani

Printre investigațiile recomandate pentru persoanele de peste 40 de ani se numără hemoleucograma completă, glicemia, colesterolul seric total, creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată, PSA la bărbați și senologia imagistică la femei. Aceste investigații sunt importante pentru depistarea și prevenirea unor afecțiuni precum cancerul de prostată și cancerul de sân la femei.

În concluzie, implementarea vaccinării gratuite pentru pacienții cu boli cronice și serviciilor medicale de prevenție gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani reprezintă o inițiativă importantă în promovarea sănătății și prevenirea bolilor în România. Aceste măsuri vor contribui la creșterea calității vieții populației și la reducerea încărcăturii sistemului de sănătate.

Te-ar putea interesa si: