Speranța de viață a românilor scade față de ceilalți europeni

Speranța de viață a românilor scade față de ceilalți europeni

author
2 minutes, 23 seconds Read

Speranța de viață a românilor scade față de ceilalți europeni

România se confruntă cu o scădere a speranței de viață, iar cetățenii români trăiesc tot mai puțin în comparație cu alți europeni. Potrivit datelor furnizate de RRA și Eurostat, Bulgaria înregistrează cea mai mică speranță de viață, iar Spania se află în fruntea clasamentului, având cea mai mare speranță de viață.

Românii trăiesc tot mai puțin față de alți europeni

România se situează printre țările cu cele mai mici speranțe de viață din Uniunea Europeană, ocupând locul doi după Bulgaria, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Această situație alarmantă ridică semne de întrebare cu privire la starea sistemului de sănătate și la calitatea vieții în România.

Discrepanțe regionale în speranța de viață

Analizând datele pe regiuni, se observă că regiunea București-Ilfov are cea mai mare speranță de viață în România, cu o medie de 77,4 ani pentru femei și 70,2 ani pentru bărbați. În schimb, cea mai mică speranță de viață pentru femei se înregistrează în regiunea de vest, cu 75,9 ani, iar pentru bărbați, cea mai scăzută speranță de viață este în regiunea de Nord-Est, cu 68,2 ani.

Discrepanțe între sexe și pe plan european

În Europa, media speranței de viață se situează la 80 de ani, înregistrând o creștere constantă în ultimul deceniu înaintea pandemiei COVID-19. Femeile au o speranță de viață mai ridicată, aproape de 83 de ani, în timp ce bărbații au o speranță de viață de 77,2 ani. Astfel, există o discrepanță semnificativă de aproape șase ani între sexe. Cea mai mare diferență se înregistrează în Letonia, unde femeile trăiesc cu aproximativ 10 ani mai mult decât bărbații.

Cei mai longevivi europeni

Speranța de viață cea mai înaltă pentru femei este înregistrată în regiunea Madrid din Spania, cu o medie de 88,2 ani. Aceasta este urmată de alte cinci regiuni spaniole. În ceea ce privește bărbații, speranța de viață cea mai mare este în regiunea finlandeză Aland, cu o medie de 82,8 ani. Spania și Suedia se numără printre țările care au regiuni cu speranță de viață ridicată pentru bărbați.

Discrepanțe regionale în Europa

Harta speranței de viață în Europa evidențiază o clară discrepanță între vestul și estul continentului. Țări precum Spania, Franța, Italia, Suedia și Norvegia au o speranță de viață de peste 82 de ani, în timp ce în estul european, de la țările baltice până la Bulgaria, media este sub 74 de ani. Aceste diferențe subliniază nevoia de a acorda o atenție sporită sistemelor de sănătate și calității vieții în regiunile cu speranță de viață scăzută.

Te-ar putea interesa si: