Schimbare formulă calcul RCA: Prețuri stabilite după mașină și vârsta șoferului

Schimbare formulă calcul RCA: Prețuri stabilite după mașină și vârsta șoferului

author
2 minutes, 35 seconds Read

Schimbare formulă calcul RCA: Prețuri stabilite după mașină și vârsta șoferului

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat o schimbare a formulei de calcul pentru RCA, în urma creșterii semnificative a prețurilor la asigurări în acest an. Noile prețuri vor fi stabilite în funcție de mașina asigurată și vârsta șoferului, aceste criterii fiind decisive în determinarea costului unei asigurări.

Prețurile au crescut la unele asigurări

Explozia prețurilor la asigurări a determinat ASF să intervină și să stabilească prețuri maxime, după falimentul companiei Euroins, care era lider de piață în domeniul asigurărilor. Noul nivel maxim a fost stabilit la valoarea practicată de fiecare societate în parte pe data de 28 februarie. Inițial, această măsură era valabilă pentru șase luni, dar a fost prelungită până la sfârșitul anului 2023, astfel încât prețurile să nu mai crească până la acea dată.

Cu toate acestea, în cazul mașinilor cu capacitate cilindrică mare, în 16 din cele 40 de segmente clasice, prețurile au crescut. Acest lucru poate afecta bugetul șoferilor, mai ales în contextul scumpirilor generale.

Se schimbă formula de calcul la RCA

Pentru a exemplifica noile modificări, să luăm în considerare un autoturism cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1201 și 1400 cmc și un șofer cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani. În luna mai 2023, costul asigurării RCA pentru această combinație era de 1.290 de lei, în timp ce în luna septembrie al aceluiași an, prețul a crescut la 1.300 de lei.

Pentru aceeași capacitate cilindrică, un șofer cu vârsta între 41 și 50 de ani a plătit 1.070 de lei în luna mai și 1.050 de lei în luna septembrie. Deși diferența între prețuri nu este foarte mare, se resimte în buzunarul șoferilor, mai ales în contextul scumpirilor generale.

Prețurile la RCA au crescut cu 3,7% pentru șoferii cu vârste cuprinse între 31 și 40 de ani, față de luna mai, iar tarifele au crescut și pentru cei mai tineri de 31 de ani. În schimb, persoanele cu vârste între 41 și 50 de ani au beneficiat de o scădere cu 2% a prețurilor în luna septembrie față de luna mai.

De asemenea, șoferii care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc vor plăti acum mai mult pentru o asigurare RCA. În ceea ce privește mașinile electrice, acestea au înregistrat o creștere de 8% a prețurilor, în timp ce s-a înregistrat o scădere de 24% pentru alte tipuri de vehicule.

Cum se verifică asigurarea

Pentru a verifica cât trebuie plătit pentru o asigurare RCA, se poate accesa site-ul rca-auto.ro și se poate utiliza calculatorul oferit acolo. Asigurarea RCA poate fi încheiată și online și este obligatorie, indiferent dacă autoturismul este funcțional sau nu. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că proprietarii de mașini care nu au fost retrase din circulație trebuie să aibă o asigurare RCA, indiferent dacă acestea sunt conduse pe drumurile publice sau sunt ținute într-un garaj constant.

Te-ar putea interesa si: