Discuții Mircea Geoană: Ucraina şi UE - Reuniunea oficialilor seniori pentru Reziliență

Discuții Mircea Geoană: Ucraina şi UE – Reuniunea oficialilor seniori pentru Reziliență

author
1 minute, 36 seconds Read

Discuții Mircea Geoană: Ucraina şi UE – Reuniunea oficialilor seniori pentru Reziliență

Recent, Mircea Geoană a prezidat Reuniunea Oficialilor Seniori responsabili pentru Rezilienţă, într-o sesiune cu reprezentanţii Ucrainei şi ai Uniunii Europene. Scopul discuției a fost evaluarea lecțiilor învățate din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Secretarul general adjunct al NATO subliniază importanța consultării permanente cu aliații și menționează că NATO și UE vor continua să lucreze îndeaproape pentru a realiza o zonă euro-atlantică rezilientă.

NATO condamnă retragerea Rusiei din tratatul CFE și anunță suspendarea oficială a acordului

NATO a anunțat marți suspendarea oficială a tratatului referitor la Forțele Convenționale în Europa (CFE), ca răspuns la retragerea Rusiei din acest acord. Alianța militară occidentală condamnă această acțiune, considerând că subminează securitatea euroatlantică. Într-un comunicat, NATO a reacționat ferm la retragerea Rusiei din tratat și la agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Decizia susținută de toți aliații NATO

Retragerea Rusiei din Tratatul CFE este considerată de NATO ca fiind cea mai recentă acțiune care subminează securitatea euroatlantică. Drept urmare, statele-părți aliate intenționează să suspende funcționarea acestui tratat, în conformitate cu drepturile lor și cu baza legală internațională. Această decizie este susținută pe deplin de toți aliații NATO.

Rusia consideră tratatul mort de facto

Ministerul rus de Externe a anunțat că Moscova a finalizat demersurile pentru retragerea din Tratatul CFE. Rusia susține că impulsul SUA pentru extinderea NATO a dus la încălcarea restricțiilor prevăzute de tratat de către țările membre ale alianței occidentale. De asemenea, admiterea Finlandei în NATO și cererea Suediei de aderare au dus la considerarea tratatului ca fiind mort de facto.

Aceste discuții și decizii importante evidențiază importanța colaborării între Ucraina, UE și NATO în asigurarea rezilienței și securității euroatlantice.

Te-ar putea interesa si: