Salariul mediu net a înregistrat o creștere în România. Care este diferența față de luna august?

Salariul mediu net a înregistrat o creștere în România. Care este diferența față de luna august?

author
2 minutes, 6 seconds Read

Salariul mediu net a înregistrat o creștere în România. Care este diferența față de luna august?

Salariul mediu net în România a înregistrat o creștere în luna septembrie, potrivit datelor anunțate de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, câștigul salarial mediu net a fost de 4.593 lei, în creștere cu 62 lei (+1,4%) față de luna august. Această creștere vine în contextul fluctuațiilor obișnuite ale câștigului salarial pe parcursul anului.

Fluctuații ale câștigului salarial pe parcursul anului

Potrivit INS, câștigul salarial mediu brut în luna septembrie a fost de 7.350 lei, cu 92 lei (+1,3%) mai mare decât în luna august. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere de 14,7%. Aceste fluctuații ale câștigului salarial sunt determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, precum și de alte beneficii acordate angajaților.

Creșterea salariului mediu net în diverse sectoare

În majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut în luna septembrie față de luna august. Această creștere a fost determinată de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, precum și de sumele primite din profitul net și alte fonduri. De asemenea, creșterea salariului mediu net a fost influențată de realizările de producție și încasările mai mari.

Creșteri și scăderi ale salariului mediu net în anumite sectoare

Cele mai semnificative creșteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, înregistrând o creștere de 23,2%. În schimb, extracția minereurilor metalifere a înregistrat o scădere a salariului mediu net cu 11%.

Aceste fluctuații ale câștigului salarial în diverse sectoare sunt normale și pot fi influențate de acordarea de beneficii suplimentare angajaților, precum și de contracte și proiecte specifice. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

În concluzie, salariul mediu net a înregistrat o creștere în România în luna septembrie, iar această creștere vine în urma fluctuațiilor normale ale câștigului salarial pe parcursul anului. Diferite sectoare au înregistrat creșteri sau scăderi ale salariului mediu net, iar aceste fluctuații sunt influențate de acordarea de beneficii suplimentare și de realizările specifice fiecărui sector.

Te-ar putea interesa si: