"Experimentul tragic: Băiatul crescut ca fată"

„Experimentul tragic: Băiatul crescut ca fată”

author
3 minutes, 1 second Read

Experimentul tragic: Băiatul crescut ca fată

Un experiment tragic care a avut loc în Canada a atras atenția publicului și a ridicat numeroase controverse în jurul identității de gen. David Reimer, un băiat născut pe 22 august 1965, a fost crescut ca fată în urma unei intervenții chirurgicale de schimbare a sexului.

Procedura de circumcizie și consecințele nefericite

La vârsta de opt luni, David Reimer și fratele său geamăn, Brian, au fost supuși unei proceduri de circumcizie. Din păcate, în cazul lui David, circumcizia a dus la o mutilare genitală din cauza unei metode neconvenționale de cauterizare folosită de medic. Părinții, speriați de consecințele tragice ale procedurii, au decis să nu-i supună și pe Brian aceleiași intervenții. Astfel, au început să se îngrijoreze cu privire la viața sexuală a lui David în viitor.

Teoria „neutralității de gen” și decizia controversată

În căutarea unei soluții, părinții lui David au consultat un psiholog pentru copii numit John Money, cunoscut pentru studiile sale despre sexualitate. Acesta a dezvoltat teoria „neutralității de gen”, susținând că identitatea de gen este rezultatul învățării sociale și poate fi schimbată prin intervenții asupra comportamentului. Astfel, Money a sugerat ca David să fie supus unei intervenții chirurgicale de schimbare a sexului, iar părinții au acceptat.

Transformarea și consecințele traumatizante

După intervenția chirurgicală, David a primit injecții cu hormoni feminini și s-au depus eforturi pentru a-i construi un vagin funcțional. Părinții au fost sfătuiți să nu-i spună niciodată copilului că s-a născut în realitate băiat. De-a lungul anilor, experimentele traumatizante la care a fost supus David au avut un impact negativ asupra stării sale psihice, iar familia a decis să nu mai participe la întâlnirile cu cercetătorii.

Dezvăluirea adevărului și lupta pentru recuperarea identității

În anii 1970, John Money a început să publice texte care susțineau că experimentul a avut succes și că Brenda (așa cum era numit acum David) era o fată ca oricare alta. Cu toate acestea, declarațiile psihologului erau departe de realitate. La vârsta de doi ani, Brenda nu se juca cu păpuși, ci se lupta cu fratele său pentru mașinuțe. David a început să resimtă din ce în ce mai puternic că ceva nu este în regulă și a cerut să-i fie spus adevărul.

După aflarea adevărului, David și-a asumat identitatea de băiat și a luptat pentru a-și recâștiga identitatea sexuală pierdută. A urmat tratamente cu testosteron, a suferit o dublă mastectomie pentru a îndepărta sânii dezvoltați în urma terapiei hormonale și a fost supus la două faloplastii. Cu toate acestea, traumele psihice provocate de experiment au persistat și David a avut dificultăți în a-și găsi parteneră.

Final tragic

În 2002, fratele geamăn al lui David, Brian, a murit din cauza unei supradoze de antidepresive, ceea ce a înrăutățit și mai mult starea psihică a lui David. Soția sa nu a mai putut suporta această situație și a decis să divorțeze în 2004. La doar trei zile după divorț, David Reimer s-a sinucis împușcându-se în cap, lăsând în urmă o familie distrusă și o poveste tragică care a scos la iveală limitele și consecințele grave ale experimentelor asupra identității de gen.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.