Topul notorietății politicienilor din România în sondajul INSCOP. O surpriză: Diana Șoșoacă.

Topul notorietății politicienilor din România în sondajul INSCOP. O surpriză: Diana Șoșoacă.

author
2 minutes, 31 seconds Read

Topul notorietății politicienilor din România în sondajul INSCOP. O surpriză: Diana Șoșoacă.

Surprize în topul notorietății politicienilor

Topul notorietății politicienilor din România a fost dezvăluit într-un sondaj realizat de INSCOP Research și comandat de News.ro. Rezultatele au adus unele surprize pe scena politică românească, cel mai notoriu politician fiind președintele Klaus Iohannis, urmat de Gabriela Firea și o surpriză, Diana Șoșoacă.

Observăm că marea surpriză a sondajului este Diana Șoșoacă, care îi depășește pe politicieni precum Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion și Laura Codruța Kovesi. Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, afirmă că Diana Șoșoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale, însă acest lucru nu înseamnă automat și un nivel mare de încredere. În același timp, Gabriela Firea se află pe locul trei în topul notorietății politicienilor, în ciuda scandalului legat de azilele de bătrâni și de sprijinul retras de PSD.

Rezultatele sondajului

Rezultatele sondajului INSCOP arată că președintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 99.2% dintre respondenți declarând că au auzit de el. Pe locul doi se află Gabriela Firea, cu o notorietate de 94%, urmată de Diana Șoșoacă cu 93.5%, Mircea Geoană cu 93.3% și Marcel Ciolacu cu 92.5%.

Notorietatea liderului PNL, Nicolae Ciucă, a fost recunoscută de 87.7% dintre cei intervievați, în timp ce liderul AUR, George Simion, a fost cunoscut de 84.9% dintre respondenți. Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a avut o notorietate de 80.7%. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a beneficiat de o notorietate de 72.9%, în timp ce Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost cunoscut de 55.7% dintre respondenți. Primarul de Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a avut o notorietate de 41.1%.

Importanța notorietății politicienilor

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, subliniază că notorietatea liderilor politici este un indicator relevant pentru evaluarea capacității acestora de a candida în alegeri. Plasarea președintelui Klaus Iohannis pe primul loc în topul notorietății politicienilor nu este o surpriză, având în vedere că 99% dintre respondenți au auzit de președintele României. Gabriela Firea ocupă locul doi datorită experienței sale ca fost primar general și a implicării sale în viața publică de-a lungul ultimilor 25 de ani. În ceea ce privește Diana Șoșoacă, faptul că 93.5% dintre respondenți au auzit de ea demonstrează capacitatea mesajelor sale ultra-radicalizate de a se viraliza. Totuși, notorietatea ridicată nu înseamnă neapărat și un nivel înalt de încredere.

Sondajul de opinie realizat de INSCOP Research a fost comandat de News.ro și s-a desfășurat în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie. Datele au fost colectate prin interviuri telefonice, utilizând metoda CATI și un chestionar. Eșantionul a fost format din 1.100 de persoane, reprezentativ pentru categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) ale populației neinstituționalizate din România, cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Te-ar putea interesa si: