Record național: România, lider european în mamele minore

Record național: România, lider european în mamele minore

author
1 minute, 46 seconds Read

Record național: România, lider european în mamele minore

România a devenit lider european în ceea ce privește numărul de mame minore, conform unor date recente. Potrivit organizației Salvați Copii, 45% din totalul mamele minore din Europa se află în România. Această situație alarmantă pune în evidență o problemă gravă în societatea românească.

Fete foarte tinere ajung la maternități

Conform declarațiilor medicului specialist în obstetrică și ginecologie, Cătălina Mărgineanu, din ce în ce mai multe fete cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani ajung la maternități pentru a naște. Mulți dintre acestea nu știu că sunt însărcinate și încearcă să ascundă sarcina de familie. Această situație este cu atât mai alarmantă cu cât multe dintre fetele minore provin din familii defavorizate și abandonează școala în timpul sarcinii sau după naștere.

Complicații și lipsa educației sexuale

Medicul Cătălina Mărgineanu a subliniat că multe dintre aceste mame minore suferă complicații din cauza faptului că nu știu că sunt însărcinate sau ascund sarcina. Ele nu își fac investigații în timpul sarcinii și ajung să nască prematur, cu infecții sau alte complicații. De asemenea, medicul Andrei Dumitrescu a atras atenția asupra lipsei orelor de educație sexuală în școli, care contribuie la această situație alarmantă.

Statistici îngrijorătoare

Potrivit organizației Salvați Copii, 32% din mamele minore au fost născute tot de mame minore, iar peste 8 din 10 mame sau gravide sub 18 ani nu mai merg la școală. De asemenea, conform datelor Institutului Național de Statistică, în anul 2022, 687 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame.

Aceste statistici îngrijorătoare arată că este nevoie de o mai mare implicare din partea autorităților pentru a combate problema mamelelor minore în România. Educația sexuală în școli trebuie să devină o prioritate și trebuie luate măsuri pentru sprijinirea acestor fete tinere în continuarea studiilor și integrarea socială. Este responsabilitatea noastră să protejăm și să oferim un viitor mai bun acestor mame minore și copiilor lor.

Te-ar putea interesa si: