Proteste intense în Piața Victoriei: Sindicaliștii se opun Legii pensiilor și măsurilor fiscale.

Proteste intense în Piața Victoriei: Sindicaliștii se opun Legii pensiilor și măsurilor fiscale.

author
1 minute, 50 seconds Read

Proteste intense în Piața Victoriei: Sindicaliștii se opun Legii pensiilor și măsurilor fiscale

Piața Victoriei din București a fost martora unor proteste intense organizate de Confederația Sindicală Națională Meridian. Mitingul de joi a avut ca scop exprimarea nemulțumirii față de Legea pensiilor și măsurile fiscale-bugetare promovate de Guvernul României.

Care sunt nemulțumirile sindicaliștilor

Reprezentanții CNS Meridian au declarat că protestatarii sunt lucrători din diferite categorii profesionale, precum silvicultori, ceferiști, polițiști locali și naționali, militari în rezervă, funcționari publici, agricultori, personal medical și nemedical, personal aeroportuar și nedidactic. Aceștia doresc să atragă atenția Guvernului cu privire la importanța revendicărilor lor și solicită să fie ascultați cu mai multă responsabilitate.

Nemulțumirea sindicaliștilor este legată de Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de Guvern în 9 noiembrie 2023 și de Senat în 14 noiembrie 2023. Această lege abrogă în mod expres drepturile prevăzute în statutele profesionale ale mai multor categorii de personal în ceea ce privește condițiile de pensionare. Protestatarii susțin că drepturile lucrătorilor stabilite prin lege nu ar trebui să fie anulate și că proiectul de lege nu rezolvă problemele de inechitate din sistemul de pensii sau întârzierile în aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă și polițiștii locali.

O nouă zi de proteste în Piața Victoriei

Decizia de a organiza acest miting a fost luată după ce proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost publicat în consultare publică. Textul proiectului a fost disponibil începând cu data de 1 noiembrie 2023, iar organizațiile din cadrul Confederației au analizat rapid legea și au solicitat autorizarea mitingului.

Reprezentanții Meridian au subliniat că nerespectarea și neaplicarea legilor care ar trebui să îmbunătățească condițiile de viață și de muncă ale salariaților și pensionarilor, precum și prețurile mari, inflația, lipsa de predictibilitate legislativă pe termen lung și deciziile contradictorii din ultima perioadă afectează încrederea românilor în statul de drept și diminuează speranțele de progres social, dreptate și restabilire a justiției sociale în România, stat membru al Uniunii Europene.

Te-ar putea interesa si: