Razele X: Inventate în premieră de Nikola Tesla

Razele X: Inventate în premieră de Nikola Tesla

author
1 minute, 58 seconds Read

Razele X: Inventate în premieră de Nikola Tesla

Un nou document descoperit la Muzeul Tesla din Belgrad, Serbia, arată că inventatorul Nikola Tesla a fost primul care a obținut imagini cu raze X în 1896. Acestă descoperire este deosebit de importantă, deoarece până acum se credea că savantul german Wilhelm Röntgen a fost inventatorul acestui tip de tehnologie.

Experimentele lui Tesla

În anii 1894-1895, Tesla a început să experimenteze cu energia radiațiilor și a construit un tub vid de înaltă energie numit „shadowgraphs”. Pentru a testa funcționarea acestui dispozitiv, Tesla a folositu-l pe el însuși ca subiect de experiment. El și-a expus un picior la raze X și a realizat o fotografie cu ajutorul unei camere grafice instalate în umbră. Rezultatul a fost uluitor – imaginea dezvăluia oasele piciorului inventatorului, precum și structura metalică a pantofului său.

Incendiul din laborator

Cu toate acestea, în 1895, laboratorul lui Tesla a fost distrus într-un incendiu devastator. Se crede că acest incendiu a fost provocat intenționat și multe dintre invențiile lui Tesla au fost pierdute. Printre acestea se numără și documentația și echipamentul de cercetare legate de razele X. Dacă nu ar fi avut loc acest incident nefericit, Tesla ar fi fost probabil recunoscut drept inventatorul aparatului cu raze X înaintea lui Röntgen.

Contribuția lui Tesla la dezvoltarea tehnologiei cu raze X

Cu toate că Röntgen este cel mai cunoscut pentru descoperirea razelor X și a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1901, Tesla a continuat să experimenteze și să dezvolte această tehnologie. Ulterior, el a reușit să obțină o imagine cu raze X a mâinii sale stângi. De asemenea, Tesla a subliniat beneficiile utilizării razelor X în domeniul medical, sugerând că acestea pot fi folosite pentru scanarea corpului uman în scopuri diagnostice.

Recunoașterea meritată

Deși nu a fost recunoscut pe deplin în timpul vieții sale, contribuția lui Nikola Tesla la dezvoltarea tehnologiei cu raze X este acum tot mai apreciată. Descoperirea sa timpurie și insistența de a continua experimentele în acest domeniu au deschis calea pentru utilizarea generalizată a razelor X în medicină și alte domenii. Este important să recunoaștem și să apreciem în mod corespunzător geniul și inovația lui Tesla, care a adus contribuții semnificative la progresul științei și tehnologiei.

Te-ar putea interesa si: