O "structură masivă" veche descoperită la marginea Universului

O „structură masivă” veche descoperită la marginea Universului

author
1 minute, 30 seconds Read

O „structură masivă” veche descoperită la marginea Universului

Universul este mai conectat decât ați putea crede: în ultimii ani, oamenii de știință au folosit noi instrumente și tehnici pentru a mapa „pânza cosmică”, care este alcătuită din fire împletite de structuri de gaze cunoscute sub numele de „filamente” care leagă galaxiile.

Descoperirea unei noi structuri în Univers: „viţa de vie cosmică”

Acum, o echipă de cercetători din Danemarca, Chile, Marea Britanie și Olanda a identificat o nouă structură la scară largă în Univers pe care o numesc „viţa de vie cosmică”. Această descoperire a fost publicată pe serverul arXiv pe 8 noiembrie 2023.

Au fost analizate datele culese de telescopul spațial James Webb

Potrivit studiului, „viţa de vie cosmică” a fost depistată după ce s-a analizat cu atenție datele culese de telescopul spațial James Webb (JWST), cel mai puternic instrument al omenirii pentru a cerceta zonele îndepărtate ale Cosmosului.

O structură masivă cu 20 de galaxii și vechimea de 11-12 miliarde de ani

Această „viţa de vie cosmică” este o structură masivă ce cuprinde 20 de galaxii și se întinde pe o distanță de 13 milioane de ani-lumină. Cercetătorii au stabilit că această structură se află în Universul timpuriu, având o vechime cuprinsă între 11 și 12 miliarde de ani, înainte de a ajunge la JWST. Universul nostru are aproximativ 13,6 miliarde de ani vechime.

Importanța descoperirii pentru înțelegerea formării galaxiilor

Această descoperire este notabilă deoarece ne poate învăța mai multe despre modul în care se formează galaxiile. Cercetătorii au ajuns la concluzia că grupurile de galaxii sunt cele mai masive structuri gravitaționale din Univers și că studierea lor în Universul timpuriu este fundamentală pentru înțelegerea noastră în ceea ce priveşte formarea și evoluția galaxiilor.

Te-ar putea interesa si: