De ce strigoii și vampirii sunt speriați de usturoi?

De ce strigoii și vampirii sunt speriați de usturoi?

author
2 minutes, 4 seconds Read

De ce strigoii și vampirii sunt speriați de usturoi?

Încă de la apariția poveștilor mitologice, se crede că strigoii și vampirii pot fi alungați cu usturoi. Planta bulboasă, aparținând genului Allium, este considerată un „remediu” eficient împotriva acestor ființe mitologice. Chiar și în folclorul românesc se spune că strigoii (sau moroii) sunt mari amatori de sânge care pot fi alungați cu usturoi.

Motivul pentru care strigoii și vampirii se tem de usturoi

Există mai multe teorii cu privire la presupusele motive pentru care aceste ființe mitologice evită usturoiul. Una dintre cele mai populare se referă la o afecțiune reală, numită porfiria. Această boală este cauzată de acumularea în corp a unor substanțe numite porfirine, din cauza lipsei unei enzime care ar trebui să le transforme în hemoglobină, o parte importantă a sângelui.

Când porfirinele se acumulează în exces, devin toxice și induc diverse simptome, precum retragerea gingiilor (făcând ca dinții să pară mai lungi), piele palidă, hipersensibilitatea la lumina solară și intoleranța la alimente bogate în sulf (cum ar fi usturoiul). De asemenea, apare o poftă de sânge, menită să compenseze deficitul de hemoglobină, proteina prezentă în celulele roșii ale sângelui.

O altă teorie despre sensibilitatea vampirilor și strigoilor la usturoi provine din unele rapoarte științifice, care asociază legenda vampirismului cu o epidemie de rabie umană (hidrofobie) care a avut loc în Ungaria în 1720. Oamenii se infectau cu această boală gravă după ce erau zgâriați sau mușcați de animale purtătoare de Lyssavirus.

Simptomele clasice ale rabiei includ agresivitatea, nevoia de a mușca, insomnie cu somnambulism, frica de apă și o hipersensibilitate care provoca reacții adverse la oglinzi. De asemenea, persoanele infectate prezintă sensibilitate la lumina soarelui și la plante cu mirosuri puternice, cum ar fi usturoiul.

Prin urmare, utilizarea usturoiului pentru a proteja oamenii de „duhurile rele” s-ar putea baza pe faptul că, în trecut, se credea că această plantă este utilă în tratarea rabiei. De asemenea, celor care sufereau de porfirie (boala vampirilor) le făcea rău atunci când mâncau usturoi.

Mitul usturoiului vindecător s-a răspândit din generație în generație, deoarece poveștile cu vampiri și strigoi sunt vechi de secole. Fiind precauți, oamenii nu doar că purtau usturoi la gât, ci îl atârnau și pe uși, ferestre și coșuri.

Te-ar putea interesa si: