Japonezii și fabricarea ecologică a cherestelei

Japonezii și fabricarea ecologică a cherestelei

author
1 minute, 46 seconds Read

Japonezii și fabricarea ecologică a cherestelei

Japonia, o țară cu tradiții înrădăcinate de secole, continuă să surprindă și să inspire prin ambiția locuitorilor săi de a căuta perfecțiunea. Printre tradițiile din această țară se numără și Daisugi, o tehnică ingenioasă ce permite obținerea lemnului fără a tăia complet copacul.

Daisugi, tehnica japoneză de creștere a copacilor

Daisugi este o metodă unică de cultivare a copacilor, care se aplică în special la cedrii plantați în acest scop. Tehnica prezintă asemănări notabile cu cea utilizată în arta bonsai, însă este adaptată la dimensiunile copacilor uriași.

Cedrii sunt supuși unei tăieri manuale delicate

Cedrii sunt supuși unei tăieri manuale extrem de delicate la fiecare doi ani, lăsând doar ramurile superioare din care se vor naște noi lăstari. Această tehnică conferă impresia că cedrii sunt crescuți deasupra altor cedri. Acești noi lăstari devin ulterior o sursă de lemn perfect, drept și complet lipsit de noduri, adică lemnul ideal pentru cherestea.

Procesul de recoltare durează sute de ani

Procesul de recoltare se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, un singur copac putând genera astfel de lăstari timp de 200 până la 300 de ani înainte de a se usca. Această durată lungă de creștere asigură obținerea unui lemn de înaltă calitate și reduce necesitatea defrișărilor masive.

O soluție pentru criza materiilor prime

Metoda Daisugi a fost concepută inițial în jurul anului 1300 pentru a rezolva o criză a materiilor prime. În acea perioadă, arhitectura sukiya-zukuri era în vogă, necesitând cherestea extrem de dreaptă și stilizată, care însă nu era disponibilă în cantitățile necesare. Daisugi a oferit o soluție ingenioasă pentru a obține lemnul necesar, fără a afecta pădurile existente.

Tehnica Daisugi nu doar că rezolvă problema materiilor prime, dar contribuie și la protejarea mediului înconjurător prin reducerea defrișărilor masive și promovarea unei fabricări ecologice a cherestelei.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: