Mulțumiri de la Volodimir Zelenski către Iohannis

Mulțumiri de la Volodimir Zelenski către Iohannis

author
2 minutes, 25 seconds Read

Mulțumiri de la Volodimir Zelenski către Iohannis

Într-un interviu adresat națiunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat recunoștința sa față de omologul său român Klaus Iohannis. Acesta a subliniat importanța centrului de instruire a piloților de la Fetești în contextul războiului din Ucraina. Zelenski a mulțumit și premierului olandez Mark Rutte pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Volodimir Zelenski mesaj de mulțumire președintelui Iohannis

În declarațiile sale, președintele Zelenski a reiterat obiectivele pe care le urmărește Ucraina în conflictul său cu Rusia. Printre acestea se numără eliberarea teritoriului ocupat de trupele rusești, inclusiv Crimeea, și contracararea inamicului de la Est, atât pe uscat, cât și pe apă. De asemenea, Zelenski a subliniat importanța serviciilor de spionaj ucrainene în acest context.

Zelenski a menționat că România a lansat recent un centru de pregătire a piloților de F-16, unde piloții ucraineni vor fi instruiți. El a exprimat recunoștința sa față de președintele Iohannis și premierul Rutte pentru implementarea acordurilor încheiate între cele trei țări.

Obiective non-negociabile

Zelenski a reacționat la afirmațiile fostului general NATO Anders Fogh Rasmussen, care a susținut că Ucraina ar trebui să fie acceptată în NATO doar cu teritoriile pe care le controlează în prezent, fără regiunile anexate ilegal de Rusia. Președintele ucrainean a afirmat că eliberarea teritoriului ucrainean este o condiție obligatorie și că Kievul nu poate face compromisuri în acest sens.

În ceea ce privește situația de pe front, Zelenski a recunoscut că luptele sunt dificile în mai multe zone, printre care Avdiika, Mariinka, direcția bahmut, Lîman, Kupiansk, Zaporojie și Herson. Totuși, el a mulțumit tuturor celor care se luptă și își păstrează pozițiile, comandanților care își protejează soldații și medicilor de teren care salvează vieți. Zelenski a subliniat că Ucraina este în continuare puternică și va opri inamicul.

Volodimir Zelenski: „Este crucial să punem în aplicare recomandările Comisiei Europene”

Președintele Zelenski a vorbit și despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. El a indicat că țara sa trebuie să implementeze reforme legislative și să respecte recomandările venite de la Bruxelles pentru a obține unda verde pentru începerea negocierilor de aderare. În cel mai optimist scenariu, Ucraina ar putea primi acordul de începere a negocierilor luna viitoare.

Zelenski a subliniat că succesul Ucrainei este legat de succesul întregii Europe și că instituțiile și legislația țării sunt consolidate chiar și în timpul războiului. El a exprimat recunoștința sa față de cei care sprijină Ucraina în aceste eforturi.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să invite Ucraina și Republica Moldova la negocierile de aderare la UE. Liderii europeni vor lua o decizie în această privință la summitul din decembrie.

Te-ar putea interesa si: