Schimbare de situație în alegerile din România: AUR și PNL se confruntă într-o luptă intensă. Clasamentul actual (Sondaj)

Schimbare de situație în alegerile din România: AUR și PNL se confruntă într-o luptă intensă. Clasamentul actual (Sondaj)

author
2 minutes, 47 seconds Read

Schimbare de situație în alegerile din România: AUR și PNL se confruntă într-o luptă intensă. Clasamentul actual (Sondaj)

Un nou sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro arată o schimbare de situație în alegerile din România. Partidul Social Democrat (PSD) se menține pe primul loc în intenția de vot, dar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Partidul Național Liberal (PNL) se află într-o luptă acerbă pentru a ocupa locul secund.

AUR a surclasat PNL privind alegerile din România

Conform sondajului, jumătate dintre cei chestionați declară că în mod sigur ar merge la vot la alegerile parlamentare. Diferența dintre PNL și AUR este foarte mică, de doar 0,3%. PSD conduce în intenția de vot pentru alegerile parlamentare, cu 28,7%, urmat de PNL cu 18,4% și AUR cu 20,2%.
În cazul întregului eșantion, care include toți votanții, indiferent dacă merg sau nu să-și exercite dreptul de vot, PSD se menține pe primul loc cu 29,5% din opțiuni, dar AUR a reușit să se claseze pe locul doi, la o diferență de doar 4 procente față de PNL.

Direcția țării

Sondajul mai relevă faptul că 68,6% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce doar 23,4% cred că se îndreaptă într-o direcție bună. Există și un procent de 8% care nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Analiza socio-demografică arată că tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, cei cu venituri mai ridicate și cei din mediul urban sunt mai optimiști în ceea ce privește direcția țării. În schimb, persoanele cu vârsta între 30 și 60 de ani, cei cu educație primară, cei cu venituri reduse și cei din mediul rural sunt mai pesimiști.

Estimare participare vot alegeri parlamentare

Sondajul arată că 50,3% dintre români intenționează să meargă sigur la vot la alegerile parlamentare, în timp ce procentele celor care indică o participare sigură la vot scad treptat pe măsură ce scade nota acordată participării la vot.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile parlamentare

În ceea ce privește intenția de vot pentru partidele politice, PSD se menține pe primul loc cu 29,5%, urmat de AUR cu 20,2% și PNL cu 18,4%. USR înregistrează o creștere ușoară, ajungând la 14,1%.
Partidul lui Diana Șoșoacă, REPER, a reușit să urce la 4%, comparativ cu luna precedentă. UDMR ar avea doar 3,8% din voturi, iar Pro România ar obține 2,6%. Partidul Verde și PMP se situează în jurul procentului de 1%, iar Forța Dreptei obține doar 0,6%. Există și un procent de 1,3% care își exprimă preferința pentru alt partid.

Concluzii

Sondajul realizat de INSCOP Research arată o schimbare de situație în alegerile din România. PSD se menține pe primul loc în intenția de vot, dar AUR și PNL se confruntă într-o luptă strânsă pentru a ocupa locul secund. Direcția țării este percepută în mare parte ca fiind greșită de către români, dar există diferențe în funcție de grupurile socio-demografice. Estimările privind participarea la vot indică un interes destul de mare din partea populației. Alegerile din anul viitor se anunță a fi una intensă și plină de surprize.

Te-ar putea interesa si: