Mașină personală: doar 6.500 km/an și măsuri stricte pentru transportatori

Mașină personală: doar 6.500 km/an și măsuri stricte pentru transportatori

author
2 minutes, 11 seconds Read

Mașina personală: doar 6.500 km/an și măsuri stricte pentru transportatori

Guvernanții au adoptat o strategie ambițioasă pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, ceea ce implică măsuri stricte pentru utilizarea mașinilor personale și a vehiculelor de transport. Potrivit strategiei „România Neutră – 2050”, mașina personală va putea fi folosită doar 6.500 km/an, iar transportatorii vor fi supuși unor restricții severe.

Mașina personală, folosită doar 6.500 km/an

Cabinetul Ciolacu a aprobat, prin Hotărârea de Guvern nr. 1215 din 29 noiembrie 2023, Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceasta are ca obiectiv declarat ca România să devină „Neutră” din punct de vedere climatic până în anul 2050. Strategia și hotărârea de aprobare a intrat în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial al României, la data de 7 decembrie 2023.

Potrivit acestei strategii, mașina personală va putea fi utilizată doar pentru un număr limitat de kilometri pe an, respectiv 6.500 km/an. Aceasta reprezintă o măsură radicală menită să reducă emisiile de CO2 generate de transportul individual. Guvernanții consideră că prin limitarea utilizării mașinilor personale, se poate contribui semnificativ la obiectivul de neutralitate climatică.

Transporturile, cele mai afectate

Domeniul transporturilor este cel mai afectat de măsurile asumate de guvernanți în cadrul strategiei „România Neutră – 2050”. Autoritățile doresc să elimine complet mașinile care utilizează benzina, motorina, GPL sau vehiculele hibrid până în 2050. Astfel, transportul persoanelor și transportul de mărfuri vor suferi modificări semnificative în următorii ani.

Obiectivul este de a reduce emisiile de CO2 generate de transporturi cu 82% până în 2050, comparativ cu nivelul din anul 1990. Pentru a atinge acest obiectiv, se vor impune restricții severe privind utilizarea mașinilor și autovehiculelor destinate transportului.

Rații anuale de deplasare

Pe lângă eliminarea mașinilor pe combustibili fosili, strategia propune și introducerea unor „rații” anuale de deplasare. Astfel, o mașină personală va avea permisiunea de a parcurge doar 6.500 de kilometri pe an, un autovehicul destinat transportului de persoane va putea parcurge doar 64.500 de kilometri pe an, iar un autovehicul destinat transportului de mărfuri va fi limitat la doar 8.900 de kilometri pe an.

Aceste restricții vor afecta în mod semnificativ modul în care oamenii utilizează mașinile personale și vor impune o reorganizare a transportului de persoane și mărfuri. Guvernanții speră că aceste măsuri vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050.

Te-ar putea interesa si: