Legendă moscheii Bibi-Hanîm: sărutul interzis al amantei lui Tamerlan - Secretele Istoriei

Legendă moscheii Bibi-Hanîm: sărutul interzis al amantei lui Tamerlan – Secretele Istoriei

author
2 minutes, 21 seconds Read

Legendă moscheii Bibi-Hanîm: sărutul interzis al amantei lui Tamerlan – Secretele Istoriei

O legendă fascinantă înconjoară moscheea Bibi-Hanîm din orașul Samarkand, Uzbekistan. Această construcție este considerată cea mai cunoscută și una dintre cele mai impresionante exemple arhitectonice din Asia Centrală.

Construcția măreață în cinstea lui Tamerlan

Conform legendei, Bibi-Hanîm era una dintre soțiile lui Timur Lenk, cunoscut și sub numele de Tamerlan, un cuceritor mongol și întemeietorul unui mare imperiu cu capitala la Samarkand. Frumusețea ei era fără egal și când Timur a plecat într-o expediție în India, Bibi-Hanîm a adunat meșteri celebri din întreaga Asia pentru a construi cel mai important monument în cinstea cuceritorului curajos. Timp de cinci ani, între 1399 și 1404, meșterii au lucrat la moschee și la minarete, care au fost descrise de un poet al vremii ca fiind cu adevărat unice și deosebite.

Dragostea interzisă

Cu toate acestea, înainte ca lucrările să fie finalizate, artistul care conducea construcția a încetat să mai lucreze. El se îndrăgostise de Bibi-Hanîm și era cuprins de iubire. Un sărut al amantei l-ar fi vindecat, dar ea a refuzat să-l ofere. Pentru a-l convinge să termine construcția, Bibi-Hanîm i-a adus meșterului 40 de ouă, fiecare având o culoare diferită. Ea i-a spus: „Pe dinafară, nu seamănă niciunul cu celălalt, dar înăuntru sunt toate la fel. Alege oricare dintre sclavele mele și ea va fi a ta”.

Sărutul interzis

Meșterul a pus în fața ei două pahare, unul cu apă și celălalt cu alcool, și i-a spus: „Bea. La vedere, paharele seamănă, dar poți confunda conținutul lor?”. Bibi-Hanîm nu a avut încotro și s-a lăsat sărutată. Sărutul a fost atât de pasional încât i-a lăsat o arsură sub forma unei flori pe obraz…

Furia lui Tamerlan

Când Tamerlan s-a întors acasă, a fost impresionat de splendoarea monumentului, dar furios pe sărutul luat de amanta sa. A poruncit ca meșterul să fie ucis, dar discipolii acestuia l-au ascuns. Ei au susținut că meșterul și-a construit aripi și a zburat departe. Această poveste incredibilă s-a răspândit și meșterul a fost considerat un adevărat magician al artei.

O ruină romantică și impresionantă

De-a lungul secolelor, cutremurele și trecerea timpului au transformat moscheea Bibi-Hanîm în ruine romantice, dar totodată impresionante. Păsările și-au făcut cuiburi printre arcade, iar arborii au invadat curtea, dar frumusețea moscheii rămâne la fel de impresionantă și în prezent.

Această legendă legată de moscheea Bibi-Hanîm adaugă un farmec aparte acestei construcții arhitectonice și o face să fie și mai fascinantă pentru turiști și iubitorii de istorie.

Te-ar putea interesa si: