Lansarea programului "Rabla pentru sobe". Sprijin de 2.000 lei.

Lansarea programului „Rabla pentru sobe”. Sprijin de 2.000 lei.

author
2 minutes, 8 seconds Read

Lansarea programului „Rabla pentru sobe”. Sprijin de 2.000 lei.

Programul „Rabla pentru sobe” este aproape de lansare, conform anunțului făcut de Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acest program are ca scop stimularea românilor din mediul rural să-și înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente din punct de vedere al consumului de lemn. Prima variantă a ghidului pentru acest program va fi pusă în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni.

Program ar putea fi lansat chiar în acest sfârșit de an

Ministrul Mediului a afirmat că programul „Rabla pentru sobe” ar putea fi lansat chiar în acest sfârșit de an. Ghidul de finanțare pentru acest program este în proces de redactare, iar standardul pe care trebuie să-l respecte noile sobe este deja clarificat. Se discută despre un standard european care să asigure un randament de cel puțin 80-85%, față de doar 20% sau mai puțin, cât au sobele convenționale în prezent.

Programul va acoperi atât sobele care funcționează cu lemn de foc, cât și cele care funcționează cu peleți sau brichete. Valoarea finanțării și procentul sprijinului oferit vor fi stabilite în urma consultării publice. Ministrul Mediului dorește să aibă un draft de ghid în maximum două săptămâni pentru a putea fi transparentizat și pus în aplicare într-un timp cât mai scurt.

Până la această oră nu se știe valoarea exactă a voucherelor

Deocamdată, nu se cunoaște valoarea exactă a voucherelor pe care le vor primi beneficiarii programului „Rabla pentru sobe”. Cu toate acestea, se estimează că sprijinul acordat va fi în jurul valorii de 2.000 de lei. Persoanele din mediul rural vor fi beneficiarii acestui program și vor primi un voucher după achiziționarea unei sobe, a unui șemineu sau a unei centrale cu randament ridicat de ardere.

Președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, care a propus acest program încă din 2020, a subliniat că este pentru prima dată când România implementează un program „Rabla pentru sobe”. El a menționat că ASFOR a mers cu această propunere la Ministerul Mediului în 2020 și că programul are ca scop încurajarea utilizării sobelor eficiente în mediul rural.

Programul „Rabla pentru sobe” este gata de lansare și va oferi un sprijin financiar important pentru românii din mediul rural care doresc să-și înlocuiască sobele vechi. Prin această inițiativă, se urmărește reducerea consumului de lemn și îmbunătățirea eficienței energetice în aceste gospodării.

Te-ar putea interesa si: