Jumătatea românilor, în pragul sărăciei. Crește numărul celor cu un al doilea job.

Jumătatea românilor, în pragul sărăciei. Crește numărul celor cu un al doilea job.

author
2 minutes, 21 seconds Read

Jumătatea românilor, în pragul sărăciei. Crește numărul celor cu un al doilea job.

Potrivit unor studii recente, jumătate dintre români trăiesc la limita sărăciei, iar situația se înrăutățește din ce în ce mai mult. Conform datelor oficiale, 45% din populație ar fi sub pragul sărăciei relative, fără pensii și alte transferuri sociale. Persoanele vârstnice sunt cele mai afectate, cu 84,8% dintre acestea trăind în sărăcie relativă.

Cei mai sărmani locuiesc în sud-est și sud-vest

Potrivit datelor statistice, cei mai săraci români se găsesc în sud-estul țării, în proporție de 46,9%, urmați de cei din sud-vest, în proporție de 44,7%. Aceste cifre alarmante arată o inegalitate semnificativă în distribuția veniturilor și o concentrare a sărăciei în anumite regiuni.

Sărăcia afectează și copiii

Un studiu realizat de World Vision dezvăluie că doi din zece copii afirmă că părinții lor le asigură rar sau chiar deloc mâncare suficientă. Această situație este extrem de îngrijorătoare și arată că sărăcia are un impact direct asupra copiilor, privându-i de nevoile de bază și afectându-le dezvoltarea și bunăstarea.

Un al doilea loc de muncă, soluția pentru mulți români

În contextul creșterii sărăciei, tot mai multe familii se confruntă cu lipsa banilor și trebuie să găsească soluții pentru a face față traiului tot mai greu. Un studiu comandat de Ejobs arată că anul trecut, una din cinci persoane s-a confruntat cu sărăcia și a fost nevoită să caute un al doilea loc de muncă.

O platformă online care facilitează găsirea de locuri de muncă arată că pensionarii și studenții sunt printre cei mai afectați și cei care au mare nevoie de un venit suplimentar. Aceștia caută joburi cu și fără calificare în diverse domenii, cum ar fi retail-ul, serviciile de call-center, zona de entertainment și curieratul.

Creșterea numărului celor cu un al doilea job

Un sondaj recent realizat de o firmă de recrutare arată că 44,5% dintre angajații participanți doresc să-și crească veniturile prin obținerea unui al doilea job. Trei din zece persoane lucrează simultan în două locuri de muncă, de luni până vineri. Al doilea job aduce în medie o creștere a veniturilor lunare cu 20% – 30%.

Situația alarmantă a sărăciei în România determină tot mai mulți români să caute soluții suplimentare de venit pentru a face față cheltuielilor tot mai mari. Cu toate acestea, este necesară o abordare mai amplă și susținută din partea autorităților pentru a combate sărăcia și inegalitatea socială în țară.

Te-ar putea interesa si: