Consum redus de carne pentru a salva clima!

Consum redus de carne pentru a salva clima!

author
1 minute, 55 seconds Read

Consum redus de carne pentru a salva clima!

Am putea avea carne cu porția! Asta pentru că Uniunea Europeană ar vrea ca cetățenii săi să consume mai puțin pentru a salva clima și pentru a diminua bolile asociate cu o dietă preponderent carnivoră.

Carne cu porția în țările Uniunii Europene

Produsele din carne ar putea avea etichete de avertizare. Măsura face parte dintr-un plan al Parlamentului European care, împreună cu mare parte dintre guverne, militează pentru reducerea consumului de carne care poate veni cu diverse probleme grave de sănătate.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

În plus, industria cărnii cauzează emisii de gaze cu efect de seră, ce duc la schimbări climatice. De aceea, Greenpeace recomandă reducerea consumului de carne în Uniunea Europeană cu peste 70% până în 2030. Și țara noastră este afectată. Potrivit estimărilor, România trebuie să reducă cu 62% consumul de carne în 7 ani și cu 75% în 27 de ani.

Avertismente de sănătate pe produsele din carne

Avertismente de sănătate, precum cele de pe pachetele de țigări, ar putea ajuta la reducerea consumului de carne. Asta spune un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie, citat de Adevarul. Concret, o echipă de la Universitatea Durham din Marea Britanie a constatat că folosirea unor etichete de avertizare ar putea avea un impact în reducerea consumului de carne, după ce au testat o serie de astfel de etichete pe produsele care conțineau carne. Etichetele folosite erau formate dintr-o imagine și un text, unele dintre ele avertizând asupra daunelor aduse climei, sănătății și, de asemenea, asupra riscului de pandemii.

Câtă carne consumăm

Studiile arată că europenii mănâncă de două ori mai multă carne decât media globală și de trei ori mai multe lactate. Consumul de carne din România depăşeşte anual 74 de kilograme per capita, cifră care plasează ţara noastră în a doua jumătate a clasamentului european, conform calculelor făcute de ZF pe baza unui infografic realizat de Visual Capitalist. Fiecare român consumă anual 34,5 kg de carne de porc, alte 24 kg de carne de pui și 8,3 kg de carne de pește, conform Visual Capitalist, care citează date ale Food and Agriculture Organization for United Nations (FAO).

Te-ar putea interesa si: