Noile reguli pentru înmatricularea, radierea și înregistrarea mașinilor

Noile reguli pentru înmatricularea, radierea și înregistrarea mașinilor

author
2 minutes, 44 seconds Read

Noile reguli pentru înmatricularea, radierea și înregistrarea mașinilor

Ministerul Afacerilor Interne propune un proiect nou privind procedura de înmatriculare, radiere și înregistrare a mașinilor. Astfel, soluționarea cererilor de înmatriculare s-ar putea face în maxim 20 de zile lucrătoare, iar înmatricularea și radierea se vor putea face integral online.

Se schimbă procedura de înmatriculare, radiere și înregistrare a mașinilor

Proiectul de ordin al MAI conține viitoare prevederi privind procedurile legate de înmatricularea, înregistrarea, radierea și eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor. Documentul completează o serie de prevederi referitoare la procedura de înmatriculare și înregistrare a vehiculelor, astfel încât să reflecte o serie de schimbări apărute, în ultima perioadă, în domeniu.

Schimbările propuse

Schimbările propuse de Ministerul Afacerilor Interne vin ca răspuns la numeroasele modificări apărute în ultima perioadă în privința înmatriculării, înregistrării și radierea vehiculelor. Potrivit proiectului, termenul pentru soluționarea cererilor de înmatriculare este stabilit la 20 de zile lucrătoare, iar procesele de înmatriculare și radiere vor putea fi efectuate online, eliminând necesitatea deplasării la ghișeu.

Una dintre schimbările importante vizează posibilitatea înmatriculării online a vehiculelor. Aceasta va facilita procesul și va reduce timpul necesar pentru obținerea actelor necesare. De asemenea, proiectul clarifică interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate și introduce numere de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților.

Cum se înmatriculează vehiculele

Conform proiectului de ordin propus de MAI, proprietarii de vehicule trebuie să se adreseze autorității de înmatriculare din raza de competență în care își au domiciliul sau sediul. Excepție fac vehiculele vândute în leasing.

Documentele necesare pentru înmatricularea unui vehicul includ actul de identitate, certificatul de atestare fiscală, documentul care atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului și, după caz, cartea de identitate a vehiculului sau atestatul tehnic al acestuia. Pentru radiere, este necesar să se prezinte certificatul de înmatriculare și dovezi ale motivului radierii, cum ar fi dezmembrarea sau furtul vehiculului.

Este important ca proprietarii să efectueze în prealabil o inspecție tehnică periodică (ITP) și să dețină o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Aceste documente sunt necesare pentru înmatriculare și autorizarea provizorie a vehiculelor. Verificarea condițiilor pentru înmatriculare sau autorizare se va realiza pe cale informatică, prin intermediul unor protocoale încheiate între Direcția Generală de Pașapoarte și Înmatriculări și instituții precum Registrul Auto Român sau Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Autorizația de circulație provizorie sau pentru probe

Proiectul de ordin al MAI prevede și situațiile în care un vehicul poate necesita o autorizație de circulație provizorie sau pentru probe. Aceasta se obține de la Serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculări vehicule și permite circulația pe drumurile publice a vehiculelor care fie urmează să fie înmatriculate, fie sunt utilizate în teste.

Aceste schimbări propuse vor simplifica și eficientiza procedurile legate de înmatricularea, radierea și înregistrarea mașinilor. Termenul de 20 de zile lucrătoare pentru soluționarea cererilor va reduce timpul și efortul necesar proprietarilor de vehicule, iar înmatricularea și radierea online vor aduce un plus de comoditate și accesibilitate.

Te-ar putea interesa si: