Interdicții la locul de muncă: Comportamente similare hărțuirii

Interdicții la locul de muncă: Comportamente similare hărțuirii

author
2 minutes, 36 seconds Read

Interdicții la locul de muncă: Comportamente similare hărțuirii

Guvernul a publicat normele de aplicare a legislației în vigoare referitoare la hărțuirea sexuală și morală la locul de muncă, iar acestea vor permite companiilor și angajaților să gestioneze mai ușor cazurile de încălcare a drepturilor angajaților. Potrivit noilor reguli, toate instituțiile vor fi obligate să instituie comisii interne și să instruiască salariații.

Ce nu mai ai voie să faci la serviciu: Hărțuirea sexuală și morală

Conform metodologiei oficiale, hărțuirea sexuală la locul de muncă poate include violența fizică, contactul fizic nedorit, solicitarea favorurilor sexuale, comentariile verbale cu conotație sexuală sau privind aspectul, vârsta sau viața privată a unui angajat. De asemenea, pot fi considerate hărțuire și comportamentele ostile, comentariile verbale inadecvate sau acțiunile și gesturile nedorite care lezează drepturile sau demnitatea angajatului și pot afecta sănătatea fizică sau mentală a acestuia.

Invitațiile sociale repetate și întrebările nejustificate legate de vârstă pot fi considerate hărțuire

Noile norme de aplicare a legislației prevăd că invitațiile sociale repetate și nedorite la diverse întâlniri, întrebările nejustificate legate de vârstă sau starea civilă, observațiile exagerat de familiare sau trimiterea de mesaje umilitoare prin telefon, e-mail sau alte mijloace pot fi considerate comportamente de hărțuire la locul de muncă.

Obligația angajatorilor de a institui comisii sau de a desemna o persoană responsabilă pentru gestionarea cazurilor de hărțuire

Potrivit noilor reguli, toți angajatorii sunt obligați să instituie o comisie internă sau să desemneze o persoană responsabilă pentru gestionarea cazurilor de hărțuire. De asemenea, aceștia trebuie să elaboreze un ghid și un regulament de ordine internă în acest sens. Aceste măsuri au fost introduse pentru a permite angajaților să gestioneze mai eficient astfel de situații și pentru a evita ca acestea să ajungă în instanțe sau alte instituții abilitate.

Importanța instruirii și formării angajaților în gestionarea cazurilor de hărțuire

Specialiștii în resurse umane atrag atenția asupra importanței instruirii și formării corecte a angajaților în privința gestionării cazurilor de hărțuire. Aceștia subliniază faptul că, în absența unei metodologii și a unei formări adecvate, există riscul ca orice gest sau ridicare de sprânceană să fie interpretate drept hărțuire. De asemenea, se constată că multe organizații nu sunt suficient pregătite pentru a gestiona echilibrat astfel de situații și că există companii care au introdus deja noțiunea de discriminare și hărțuire în regulamentul de ordine internă.

Numărul cazurilor de hărțuire la locul de muncă în creștere

În ultimii trei ani, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a înregistrat 41 de dosare de hărțuire la locul de muncă. Această creștere a numărului de cazuri semnalează necesitatea aplicării unor măsuri mai eficiente pentru prevenirea și gestionarea hărțuirii în mediul profesional.

Te-ar putea interesa si: