Interdicția vânzării băuturilor energizante minorilor

Interdicția vânzării băuturilor energizante minorilor

author
2 minutes, 9 seconds Read

Interdicția vânzării băuturilor energizante minorilor

Plenul Senatului a adoptat un proiect de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. Scopul acestui proiect este de a preveni și combate efectele consumului acestor băuturi asupra sănătății populației, prin interzicerea comercializării lor către minori.

Măsuri de informare și educare a consumatorilor

Pe lângă interdicția de vânzare, proiectul de lege prevede și desfășurarea de activități de informare și educare a consumatorilor cu privire la efectele nocive ale băuturilor energizante. Se urmărește astfel conștientizarea publicului cu privire la riscurile pe care le implică consumul acestui tip de băutură asupra sănătății.

Interdicție și în mediul online

Comercializarea și publicitatea băuturilor energizante și a derivatelor lor este interzisă, inclusiv în mediul online. Această interdicție se aplică în unitățile sanitare, în incinta unităților de învățământ preuniversitar și în proximitatea acestora, pe o rază de 1.000 de metri. De asemenea, comercializarea acestor produse este interzisă dacă ingredientele menționate depășesc limita maximă admisă conform legislației în vigoare.

Amenzi de până la 50.000 de lei

Agenții economici care nu respectă aceste prevederi se expun unor amenzi cuprinse între 25.000 și 50.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor revin personalului împuternicit din cadrul Ministerului Sănătății, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Consumul de băuturi energizante în rândul minorilor

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), fenomenul consumului de băuturi energizante a luat amploare în rândul copiilor și adolescenților. Conform acestui studiu, 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

Efectele nocive ale consumului de băuturi energizante

Comercianții de băuturi energizante au introdus pe piață produse derivate care conțin concentrații de alcool, cafeină, taurină și carnitină, fără a evidenția expres aceste substanțe pe etichetele produselor sau a menționa efectele devastatoare asupra sistemului nervos central sau muscular. INSP atrage atenția că acest consum de băuturi energizante în combinație cu alcoolul este deosebit de periculos, deoarece efectul stimulant neutralizează reacțiile organismului la o cantitate mare de alcool și astfel se subestimează starea de ebrietate.

Propunerea legislativă pentru interzicerea vânzării băuturilor energizante minorilor va fi transmisă Camerei Deputaților pentru dezbatere și vot în plen.

Te-ar putea interesa si: