Polonezii, sprijiniți de Franța, au încercat să obțină Moldova de la turci în 1572, dar au fost ferm refuzați - Secretele Istoriei... by Lovendal

Polonezii, sprijiniți de Franța, au încercat să obțină Moldova de la turci în 1572, dar au fost ferm refuzați – Secretele Istoriei… by Lovendal

author
1 minute, 59 seconds Read

Polonezii și francezii au încercat să obțină Moldova de la turci în 1572

Polonezii și francezii au făcut eforturi pentru a obține controlul asupra Moldovei de la turci în anul 1572. Cu toate acestea, aceste demersuri au fost respinse de turci, conform unui articol intitulat „Secretele Istoriei” scris de Lovendal.

Moartea regelui Sigismund-August și succesiunea

La data de 7 iulie 1572, regatul Poloniei a pierdut monarhul Sigismund-August, ceea ce a dus la o succesiune disputată. Mai mulți candidați, printre care arhiducele Ernest de Habsburg, Henric de Valois, Ivan cel Groaznic și alții, au încercat să preia tronul Poloniei.

Planurile de formare a unui bloc dunărean sub influența franco-turcă

Ideea de a-l instala pe Henric de Valois pe tronul Poloniei și de a forma un bloc dunărean sub influența franco-turcă a venit din partea otomanilor. Propunerea consta în căsătoria dintre principele Transilvaniei și Margarola de Valois, urmând ca la moartea regelui Sigismund-August, turcii să susțină candidatura lui Henric de Valois și să ofere Poloniei teritoriile Valahia și Moldova.

Negocieri și promisiuni

După moartea regelui polonez, au avut loc negocieri intense între capitalele europene. Episcopul d’Acqs a scris către ducele de Anjou că a avut o întâlnire cu ambasadorul Poloniei care era favorabil planurilor franceze. În același timp, Jean de Montluc a fost trimis în Polonia pentru a pregăti candidatura lui Henric. Polonezii erau convinși că regele Franței va încerca să readucă Moldova sub dominația Poloniei, fie prin negocieri, fie prin forță.

Refuzul turcilor și eșecul tratativelor

Cu toate acestea, turcii au refuzat să încheie tranzacția și să cedeze Moldova. Marelui vizir, Mahomed Socoli, nu i-a părut oportună promisiunea făcută de francezi, deoarece nu ar fi obținut nimic în schimb. Cu toate manevrele diplomatice ale francezilor, eșecul tratativelor nu a fost cunoscut imediat de cei interesați.

Alegerea lui Henric de Valois și abandonarea tronului

La data de 16 mai 1573, nobilii polonezi l-au ales pe Henric de Valois ca rege al Poloniei. El a fost încoronat în februarie 1574, însă în același an a fugit din Polonia pentru a-și lua succesiunea fratelui său în Franța. Această acțiune a provocat o criză constituțională în Polonia, iar Parlamentul a declarat tronul vacant.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: