De ce mumii egiptene au limbi aurii?

De ce mumii egiptene au limbi aurii?

author
2 minutes, 12 seconds Read

Descoperirea mumii cu limba de aur în apropierea orașului Quesna

Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților a făcut o descoperire remarcabilă în ultimii ani în apropierea orașului antic Quesna. Mai multe mumii au fost găsite într-un cimitir din zonă, iar ceea ce a atras atenția arheologilor este faptul că acestea aveau limbi acoperite cu aur.

Artefacte descoperite alături de mumii

Mumifierea este un proces complex care presupune conservarea trupurilor decedaților prin deshidratare și utilizarea substanțelor chimice. În cazul mumii cu limba de aur, trupurile datează de acum aproximativ 2.000 de ani și se aflau într-o stare proastă de conservare. Acestea au fost găsite în sicrie de lemn, însoțite de diferite artefacte. Printre obiectele descoperite se numără ceramică, coliere și amulete de aur în formă de floare de lotus sau gândac, cunoscut și sub numele de scarabeu.

Interpretarea ritualului de înmormântare

Arheologii au încercat să explice prezența limbilor acoperite cu aur în mumii. Potrivit egiptologului Salima Ikram, acest ritual ar putea fi legat de credințele antice ale Imperiului Egiptean în viața de apoi. Se speculează că punerea limbilor de aur în gurile decedaților avea scopul de a permite morților să comunice în lumea de dincolo. Conform mitologiei egiptene, zeul Osiris, care stăpânea lumea de dincolo, se simțea deranjat de zgomote. Prin urmare, se impunea o liniște absolută în regiunea pe care o conducea, numită uneori „Țara Tăcerii”. Prezența limbilor de aur ar fi putut garanta că cei decedați vor putea comunica fără să producă zgomote când se trezesc în noua lor formă de existență.

Elemente aurite pentru o experiență mai ușoară în lumea de dincolo

Nu doar limba de aur a fost descoperită în mumii, ci și ochii de aur. Conform vechilor credințe egiptene, aceste elemente aveau rolul de a asigura o experiență mai ușoară în lumea de dincolo. Se credea că ele facilitează comunicarea, vederea și chiar gustul în viața de apoi. Aurul era considerat „carnea zeilor” și simboliza transformarea morților în entități divine prin înlocuirea anumitor părți ale corpului cu acest metal prețios.

Misterul selectivității

Cu toate că aurul nu era o raritate în Imperiul Egiptean și era adesea utilizat în confecționarea bijuteriilor funerare, rămâne un mister motivul pentru care doar anumite persoane au fost îmbălsămate astfel. Arheologii continuă să cerceteze această descoperire și speră că în viitor vor găsi mai multe răspunsuri cu privire la acest fenomen fascinant al mumilor cu limbi de aur.

Te-ar putea interesa si: