Acuzații împotriva Cîțu, Voiculescu și Mihăilă în dosarul vaccinurilor - UPDATE

Acuzații împotriva Cîțu, Voiculescu și Mihăilă în dosarul vaccinurilor – UPDATE

author
2 minutes, 55 seconds Read

Acuzații împotriva Cîțu, Voiculescu și Mihăilă în dosarul vaccinurilor – UPDATE

Fostul premier al României, Florin Cîțu, a fost vizitat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) săptămâna trecută, iar acum este rândul foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, să fie audiați în dosarul achiziției de vaccinuri din perioada pandemiei.

Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, faţă în faţă cu procurorii anticorupţie

Procurorii DNA susțin că Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, împreună cu Florin Cîțu, ar fi cumpărat mai multe doze de vaccin decât era necesar pentru România. Vlad Voiculescu este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, în legătură cu trei tranșe de vaccinuri comandate de România în timpul mandatului său. În cazul Ioanei Mihăilă, există o singură acuzație de abuz în serviciu.

Vlad Voiculescu s-a prezentat la DNA

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, s-a prezentat la sediul DNA pentru a fi anunțat că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. El a adus cu el mai multe documente pe care le-a înmânat procurorilor. Printre acestea se numără un grafic care arată că România a comandat mai puține doze de vaccin raportat la populație decât media UE în anul 2021.

Explicațiile fostului ministru al Sănătății

Înainte de a merge la DNA, Vlad Voiculescu a postat pe pagina sa de Facebook o explicație detaliată a situației. El susține că nu a avut un cuvânt de spus în privința vaccinării în calitate de ministru al Sănătății și că deciziile au fost luate de Florin Cîțu, Valeriu Gheorghiță și Klaus Iohannis. Voiculescu consideră acuzațiile absurde și spune că dosarul este o „premieră europeană” fără niciun indiciu de corupție sau comportament aberant al României.

Anunțul DNA privind dosarul

Potrivit procurorilor, în dosarul achiziției de vaccinuri sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin decât era necesar, în ciuda lipsei de documente și analize care să ateste această necesitate. Astfel, s-ar fi tranzacționat și ordonat la plată achiziția a 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, un prejudiciu adus bugetului statului.

Contextul scandalului

În iunie 2020, Comisia Europeană a lansat o strategie pentru accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor anti-COVID-19. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar statele membre aveau opțiunea de a renunța la anumite doze. În perioada ianuarie – mai 2021, se pare că Guvernul României a contractat un număr mult mai mare de doze decât era necesar, fără documente sau analize care să susțină această achiziție suplimentară.

Acuzațiile aduse fostului premier și foștilor miniștri Sănătății se referă la abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la suma de un miliard de euro. Partidul USR a sesizat Comisia Europeană cu privire la acțiunile procurorilor DNA, considerând că acestea subminează separația puterilor în stat și principiile democrației.

Te-ar putea interesa si: