Cutremur neobișnuit în România
Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs joi seară în România. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) precizează că a fost total neobișnuit.
Cutremur în România. Seismul s-a produs în județul Ialomița, la o adâncime de 15 km, la ora 21:31.
Un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc în județul Ialomița, în România, joi seară. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la o adâncime de 15 km și s-a produs la ora 21:31.
Cutremurul nu a produs victime sau pagube materiale
Cu toate că magnitudinea cutremurului a fost destul de mică, acesta nu a produs niciun fel de victime sau pagube materiale. Seismul a avut epicentrul în apropierea următoarelor orașe: 50km vest de Slobozia, 50km est de București, 69km sud de Buzău, 72km sud-est de Ploiești, 94km nord-est de Giurgiu și 96km nord-est de Ruse.
Cutremur în Vrancea în cursul dimineții de miercuri, 25 octombrie
În cursul dimineții de miercuri, 25 octombrie, a avut loc un cutremur în zona Vrancea. Potrivit informațiilor transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut o intensitate de III grade și o magnitudine de 4.3 grade. Acesta s-a produs la adâncimea de 139 de kilometri și a avut epicentrul în apropierea următoarelor orașe: 61km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 53km nord-vest de Buzău, 61km est de Brașov, 68km vest de Focșani, 65km nord-est de Ploiești și 94km nord-est de Târgoviște. Câteva ore mai târziu, un alt cutremur cu intensitatea de 3.8 grade a avut loc în aceeași zonă.
Cea mai puternică mișcare tectonică din acest an
Cel mai puternic cutremur din acest an în România a avut loc în data de 14 februarie în județul Gorj. Seismul a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 6,3 kilometri.
De ce este România atât de predispusă la cutremure?
România este o țară predispusă la cutremure datorită mișcărilor tectonice ale Plăcii Euroasiatice și ale Plăcii Africane. Interacțiunea dintre aceste două plăci tectonice produce tensionări în scoarța terestră, rezultând astfel cutremurele din zona Vrancea.