Cutremur de 3,1 grade în zona Vrancea
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că un cutremur de magnitudine 3,1 grade pe scara Richter a avut loc marți dimineața în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Seismul s-a produs la ora locală 04:47 și a avut o adâncime de 100,5 km.
Locația și intensitatea seismului
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 30 de kilometri vest de Focșani, 69 de kilometri nord de Buzău, 79 de kilometri est de Sfântu-Gheorghe, 84 de kilometri sud-vest de Bârlad, 88 de kilometri sud de Bacău și 94 de kilometri est de Brașov. Cu toate că magnitudinea cutremurului a fost relativ mică, acesta a putut fi resimțit în aceste orașe și în zonele înconjurătoare.
Situația seismelor în România
În ultima lună, România a înregistrat un număr destul de mare de seisme. În total, au avut loc 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,2 și 4,3 grade pe scara Richter. Cel mai puternic seism din acest an a avut loc pe 14 februarie, în județul Gorj, având o magnitudine de 5,7 grade și o adâncime de 6,3 kilometri.
Aceste mișcări tectonice frecvente reprezintă o caracteristică specifică zonei Vrancea, care este cunoscută ca fiind una dintre cele mai active zone seismice din Europa.
Monitorizarea seismelor
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) continuă să monitorizeze activitatea seismică din zona Vrancea și din întreaga țară. Seismologii și specialiștii în domeniu își concentrează eforturile pentru a înțelege și preveni riscurile asociate cu aceste mișcări tectonice.
Autoritățile recomandă populației să fie pregătită în cazul producerii unui cutremur și să respecte întocmai măsurile de siguranță. Este important ca fiecare persoană să știe cum să acționeze în timpul unui seism și să aibă un plan de evacuare bine stabilit.
Surse foto: captură INCDFP