Armistițiu iminent între Hamas și Israel

Armistițiu iminent între Hamas și Israel

author
2 minutes, 24 seconds Read

Armistițiu iminent între Hamas și Israel

Un armistițiu între gruparea militantă palestiniană Hamas și Israel este iminent, conform declarațiilor făcute de șeful Hamas pentru agenția de presă Reuters. Cu toate acestea, asaltul ucigător din Fâșia Gaza continuă și rachetele sunt încă lansate spre Israel.

Detalii despre armistițiu

Potrivit informațiilor transmise de Hamas pentru postul de televiziune Al Jazeera, Qatarul va anunța detaliile armistițiului. Înțelegerile preliminare includ schimbul de ostatici cu prizonieri palestinieni, începând cu femeile și copiii. Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul recentului raid în Israel, soldat cu moartea a 1.200 de persoane.

Anunțul liderului Hamas

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a anunțat oficial că gruparea este aproape de un acord de armistițiu cu Israelul. Deși declarația nu a oferit mai multe detalii, un oficial Hamas a declarat că negocierile s-au concentrat pe durata armistițiului, pe livrarea de ajutoare umanitare în Gaza și pe schimbul de ostatici.

Implicarea Crucii Roșii Internaționale

Președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Mirjana Spoljaric, s-a întâlnit cu liderul Hamas în Qatar pentru a discuta problemele umanitare legate de conflict. CICR s-a declarat pregătit să faciliteze viitoarea eliberare a ostaticilor, fără a fi implicat direct în negocieri.

Discuții prelungite între Israel și Hamas

Discuțiile privind un acord privind eliberarea ostaticilor au durat câteva zile. Mediatorii din Qatar au căutat un acord pentru schimbul a 50 de ostatici și o încetare a focului pe o perioadă de trei zile, pentru a permite livrarea de ajutoare de urgență în Gaza. Timpul rămas până la un acord final este considerat foarte scurt.

Spitalele din Gaza sunt în pericol

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că cel puțin 12 palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți în urma tirurilor asupra complexului spitalului indonezian, care a fost încercuit de tancuri israeliene. Spitalele din nordul Fâșiei Gaza și-au întrerupt activitatea în mare parte din cauza bombardamentelor, dar continuă să adăpostească pacienți și personal medical.

Reacții internaționale

Președintele american Joe Biden și alți oficiali americani au exprimat optimism cu privire la un acord iminent. Cu toate acestea, se avertizează că negocierile sensibile pot eșua în ultimul moment. Organizația Mondială a Sănătății a condamnat atacurile asupra spitalului indonezian din Gaza și a cerut protecție pentru personalul medical și pacienți.

Evacuare medicală urgentă

Douăzeci și opt de copii născuți prematur au fost evacuați din cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa, și au fost transportați în Egipt pentru tratament urgent. Situația în spitalele din Fâșia Gaza este critică, iar ajutoarele medicale sunt necesare în mod urgent pentru a salva vieți.

Te-ar putea interesa si: