Creștere pensii în 2024: Adevăratul procent dezvăluit

Creștere pensii în 2024: Adevăratul procent dezvăluit

author
2 minutes, 7 seconds Read

Creștere pensii în 2024: Adevăratul procent dezvăluit

Potrivit unor surse politice din coaliția de guvernare, citate de Antena 3, a fost dezvăluit adevăratul procent cu care vor crește pensiile în 2024. Această informație vine în contextul amplificării scandalului în coaliție pe tema Legii pensiilor, unde s-a implicat și președintele Klaus Iohannis, solicitând rezolvarea conflictelor legate de procentul de majorare a pensiilor.

Adevăratul procent cu care vor crește pensiile în 2024. Nu există sursă de finanțare pentru mărirea anunțată

În prezent, circulă mai multe modificări în ceea ce privește procentul de majorare a pensiilor în 2024. Există voci care susțin că procentul va fi modificat, deoarece Guvernul ar avea nevoie de încă 10 miliarde de lei pentru a finanța mărirea pensiilor din septembrie 2024. Potrivit surselor Antena 3 CNN, Executivul nu dispune încă de o sursă sigură pentru a acoperi această sumă.

Practic, se estimează că procentul de majorare a pensiilor românilor în 2024 ar putea crește în medie doar cu 23%, și nu cu 40%, așa cum s-a anunțat inițial. Adevăratul procent a ieșit la iveală în urma scandalului între PNL și PSD, în care anumite persoane din cele două formațiuni au susținut că procentul de 40% este nerealist și va pune o presiune imensă pe bugetul de stat. Executivul dispune doar de 15 miliarde de lei dintr-o anvelopă totală de 25 de miliarde de lei.

Ce spun liderii coaliției

Liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, afirmă că promisiunile privind majorarea pensiilor de două ori în 2024 pentru români vor deveni realitate. Ei susțin că sumele necesare pot fi obținute prin combaterea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF.

Marcel Ciolacu a declarat că există bani și legea pensiilor va fi pusă în aplicare. Astfel, în anul viitor, pensiile vor crește de două ori, prima dată la 1 ianuarie cu 13,8%, iar apoi la 1 septembrie va intra în vigoare recalcularea. Premierul a subliniat că legea este sustenabilă și că peste 85% dintre pensionari au o pensie mai mică de 3.000 de lei.

El a menționat că peste 60% dintre pensionarii din România au o pensie mai mică de 2.000 de lei și că acest aspect trebuie tratat ca o prioritate pentru oricine. Marcel Ciolacu a subliniat că banii necesari provin din bugetul statului și vor fi impozitați anumite pensii.

Premierul a afirmat că are o comunicare constantă cu președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, și că împreună încearcă să ia cele mai bune decizii pentru români.

Te-ar putea interesa si: