Ambalajele pot fi returnate contra garanției de 50 bani

Ambalajele pot fi returnate contra garanției de 50 bani

author
2 minutes, 14 seconds Read

Ambalajele pot fi returnate contra garanției de 50 bani

Sistemul garantare – returnare (SGR) prevede că nu toate ambalajele vor putea fi returnate contra garanției de 50 de bani, începând cu 30 noiembrie. Inițial, va fi vorba doar despre cele care poartă simbolul SGR, iar comercianții nu au voie să ceară garanție pentru ambalajele care nu sunt astfel marcate.

Nu toate ambalajele vor putea fi returnate

Începând cu 30 noiembrie, românii trebuie să fie atenți dacă ambalajele produselor pe care le cumpără au simbolul SGR. Doar acelea pot fi returnate și doar pentru ele consumatorii își pot primi garanția de 50 de bani.

Mai precis, consumatorii finali care achiziționează produse ambalate în recipiente nereutilizabile înscrise în sistemul SGR vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare astfel de produs și vor recupera această sumă atunci când predau ambalajele la punctele de colectare desemnate.

Este esențial de menționat că doar ambalajele marcate cu sigla specifică a sistemului SGR pot fi returnate contra cost. De asemenea, comercianților le este interzis să perceapă garanția de 50 de bani pentru produsele care nu poartă sigla SGR.

În momentul intrării în vigoare a SGR, reglementată prin HG 1074/2021, se va crea o situație în care două ambalaje similare vor fi tratate diferit din perspectiva SGR: cel marcă cu sigla SGR va fi returnat contra cost în cadrul sistemului, iar deținătorul său va primi garanția de 50 de bani, în timp ce cel fără această siglă va fi reciclat prin procedurile existente până acum, fără ca deținătorul să primească garanția SGR, conform Avocatnet.ro.

Această diferențiere va fi vizibilă pentru o perioadă între 30 noiembrie 2023 și 30 iunie 2024, deoarece legislația permite introducerea pe piață și comercializarea stocurilor existente până la data menționată.

Care sunt ambalajele cu garanție

Ambalajul SGR este definit ca acela care a fost creat, proiectat și introdus pe piață pentru a îndeplini un singur ciclu sau o singură rotație în cadrul ciclului său de viață, neputând fi reumplut sau reutilizat în același scop pentru care a fost conceput.

Se supun sistemului de garanție-returnare ambalajele din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, utilizate pentru diverse băuturi precum bere, mixuri de bere, băuturi alcoolice, cidru, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale, vinuri și spirtoase.

Ambalajele precum paharele pentru băuturi, pouches (ambalaje flexibile de tip pungă în straturi), bag-in-box (băuturi în cutie închisă de carton), și orice alt ambalaj care nu-și poate păstra forma după golire nu intră în sfera SGR.

Te-ar putea interesa si: