Casuța „de lux” a lui Ion Creangă: renovată cu încălzire în pereți

Casuța „de lux” a lui Ion Creangă: renovată cu încălzire în pereți

author
1 minute, 55 seconds Read

Casuța „de lux” a lui Ion Creangă: renovată cu încălzire în pereți

Muzeul literar Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași și-a redeschis porțile după finalizarea unui amplu proces de reabilitare. Cu toate acestea, renovarea a stârnit critici puternice din partea locuitorilor orașului, care consideră că noul aspect al muzeului nu este în concordanță cu condițiile autentice în care a trăit scriitorul.

Ieșenii nemulțumiți de noul aspect al muzeului

Chiar dacă autoritățile locale anunță că lucrările de restaurare au fost un succes, opinia publică nu este de aceeași părere. Fotografiile postate pe rețelele de socializare au generat numeroase critici, mulți oameni considerând că bojdeuca este acum prea modernă. Locuitorii Iașului susțin că muzeul nu mai reflectă autenticitatea și condițiile în care a trăit Ion Creangă.

Reacții ironice ale ieșenilor

Locuitorii orașului au început să ironizeze autoritățile, întrebându-se ironic dacă Ion Creangă avea parchet și ferestre moderne în bojdeucă. De asemenea, oamenii văd în noul aspect al muzeului o clădire modernă, care ar putea fi închiriată în regim hotelier. Comentariile ironice ale internauților reflectă nemulțumirea față de schimbările aduse bojdeucii lui Creangă.

Eforturile constructorului de a păstra elementele autentice

Directorul firmei de construcții responsabilă de reabilitarea muzeului susține că s-au făcut eforturi pentru a păstra cât mai multe elemente autentice. Materialele originale ale pereților au fost conservate și vor fi utilizate în finisaje, iar sistemul modernizat de încălzire în pereți va fi acoperit cu tencuială specifică clădirilor monument. De asemenea, cuptorul și vatra veche vor fi restaurate, iar cerdacul va fi construit în conformitate cu cel inițial.

Președintele Consiliului Județean mândru de proiect

Conform conducerii Consiliului Județean Iași, lucrările de reabilitare au fost finalizate cu succes. Proiectul de restaurare și modernizare a fost realizat în parteneriat cu Primăria Fălești și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova, cu fonduri europene. Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, se declară bucuros că s-a reușit conservarea farmecului unic al bojdeucii și invită publicul să descopere lumea lui Ion Creangă în muzeul său din Dealul Țicăului.

Te-ar putea interesa si: