Costul încălzirii în această iarnă | CALCULE

Costul încălzirii în această iarnă | CALCULE

author
3 minutes, 55 seconds Read

Costul încălzirii în această iarnă | CALCULE

În contextul creșterii prețurilor din ultima perioadă, se estimează că costurile încălzirii în acest sezon vor fi mai ridicate decât anul trecut. Indiferent dacă suntem racordați la sistemul centralizat de termoficare, avem centrală termică sau încălzire pe gaze sau lemne, consumul și facturile vor fi mai mari.

Cât ne costă încălzirea în această iarnă în București, în sistem centralizat

Potrivit estimărilor făcute de ENEL, într-o lună rece de iarnă, un apartament cu o singură cameră poate ajunge să consume 0,91 Gcal lunar doar pentru încălzire, ceea ce se traduce printr-o factură de aproximativ 318 lei. Un apartament cu două camere poate ajunge să consume 1,36 Gcal, adică aproximativ 476 de lei. Pentru apartamentele cu trei camere, consumul estimat este de 1,76 Gcal, adică în jur de 616 lei. Apartamentele cu patru camere sau mai mult pot ajunge să consume de la 2,45 Gcal în sus, adică peste 857 de lei. Aceste consumuri și facturi pot fi mai mici în cazul unei ierni mai blânde.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în București, suprafața medie a unei locuințe este de aproximativ 53 de metri pătrați, ceea ce corespunde unui apartament mai mic cu două camere. În condiții normale de iarnă, un astfel de apartament consumă în medie o gigacalorie, adică în jur de 346 de lei pe lună pentru încălzire. Diferența în consum nu este foarte semnificativă nici în cazul apartamentelor din blocuri neizolate, deoarece acestea beneficiază și de căldura provenită de la vecini.
În prezent, jumătate dintre locuințele din Capitală se încălzesc în sistem centralizat.

Costurile pentru cei cu centrală proprie pe gaze

Calcularea costurilor de încălzire în iarna 2023-2024 pentru centralele pe gaz implică câteva aspecte mai complexe. Prețul gazelor naturale este reglementat și același pentru toți furnizorii. Tariful maxim pentru clienții casnici este de 0,31 lei pe kilowatt-oră (TVA inclus), valabil până la 31 martie 2025. Totuși, furnizorii precum Enel sau Engie oferă un tarif mai mic, de 0,26 lei pe kilowatt-oră (TVA inclus), ceea ce determină o factură mai mică pentru consumator.
Majoritatea centralelor termice pe gaz folosite în România pentru încălzirea locuințelor au o putere de 24 kW, suficientă pentru locuințe de sub 200 de metri pătrați și cu o înălțime a tavanului de 2 metri. Pentru a menține o locuință de acest gen la o temperatură confortabilă iarna, o centrală termică pe gaz în condensație ar trebui să funcționeze în medie aproximativ 5 ore pe zi, cu un consum de aproximativ 4,45 kilowatt-oră. La acest nivel de consum, factura lunară pentru gaze ar fi de aproximativ 207 lei la tariful maxim sau în jur de 175 lei în cazul tarifelor mai mici oferite de mulți furnizori.
Este important de menționat că aceste estimări sunt pentru o locuință bine izolată. În cazul unei clădiri mai vechi, neizolate și cu un tavan mai înalt, factura lunară pentru încălzire ar putea depăși 400 de lei. Pentru o locuință de aproximativ 100 de metri pătrați într-o clădire veche și neizolată, costurile de încălzire pot ajunge până la 1.000 de lei pe lună în iarna rece.

Cât va costa pentru bucureștenii cu centrală electrică

În cazul centralelor electrice, costurile de încălzire pot fi chiar mai ridicate. Pentru un apartament sau o casă cu o suprafață de 53 de metri pătrați, care este bine izolată, o centrală electrică ar consuma în jur de 830 kilowatt-oră pe parcursul unei luni de iarnă. În această situație, factura lunară pentru încălzire poate ajunge la peste 1.000 de lei, la tariful maxim pentru energie electrică. Dacă furnizorul este Hidroelectrica, factura ar fi mai mică, aproximativ 630 lei, dar totuși mai mare decât cea a unei locuințe similare care folosește o centrală pe gaz.
În cazul în care locuința nu este bine izolată și are un tavan înalt, consumul de energie doar pentru încălzire poate ajunge la 1.100 kilowatt-oră, ceea ce ar însemna o factură de peste 830 de lei la Hidroelectrica și peste 1.430 de lei la alți furnizori de energie electrică.

Costurile pentru încălzirea cu lemne

Pentru locuințele care folosesc sobe moderne, se estimează că sunt necesari aproximativ 4 metri cubi de lemne pe parcursul unei ierni pentru o locuință cu o suprafață de 53 de metri pătrați. Prețul lemnelor de foc fiind reglementat, factura lunară poate ajunge la aproximativ 2.000 de lei.
Pentru sobele mai vechi, consumul poate ajunge la 5 metri cubi sau chiar mai mult, ceea ce înseamnă o factură de aproximativ 2.500 de lei pe lună pentru încălzire.

Te-ar putea interesa si: