Sfaturi pentru utilizarea eficientă a banilor cash.

Sfaturi pentru utilizarea eficientă a banilor cash.

author
2 minutes, 20 seconds Read

Sfaturi pentru utilizarea eficientă a banilor cash

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a oferit sfaturi privind utilizarea eficientă a banilor cash în contextul noii limite impuse. Conform noii legi, plățile între persoane fizice vor fi limitate la maxim 10.000 de lei pe zi, iar plățile între persoane fizice și comercianți nu vor putea depăși suma de 5.000 de lei.

Cum putem folosi mai mulți bani cash decât limita

Ministrul Adrian Câciu a exprimat surprindere în legătură cu discuția privind limitarea plăților cash, având în vedere că aceasta există în România încă din 1996. Acesta a explicat că limita de cash este valabilă atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice și că aceasta se aplică deja antreprenorilor, care au un plafon de casă și cash limitat între firme și companii.
Cu toate acestea, ministrul a oferit câteva soluții pentru a folosi mai mulți bani cash decât limita impusă. Astfel, oamenii pot efectua achiziții de la mai mulți comercianți în aceeași zi sau pot lua cu ei mai mulți membri ai familiei la cumpărături.
De exemplu, dacă cineva dorește să cheltuiască 1.000.000 de lei cash într-o zi, poate face acest lucru prin achiziționarea de produse de la diferiți comercianți, fiecare dintre aceștia acceptând plăți de maxim 5.000 de lei.
De asemenea, ministrul Câciu a subliniat că la suma de 6.000 de lei se poate opta și pentru plata cu cardul.

Ministrul Fondurilor Europene și dezbaterea legată de limita impusă

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a manifestat surprindere față de dezbaterea privind limitarea plăților cash, având în vedere venitul mediu al românilor. Acesta a menționat că 90% dintre cetățenii României câștigă sub 4.000 de lei pe lună, iar discuția despre cheltuirea a 5.000 de lei la un singur comerciant pare disproporționată.
Ministrul a subliniat că legea a fost asumată și că este în vigoare, însă recunoaște că orice legislație poate fi îmbunătățită dacă există deficiențe.

Noile limite care vor intra în vigoare din 11 noiembrie

Începând cu data de 11 noiembrie, românii vor fi supuși unor noi limite privind plățile efectuate în numerar.
Potrivit pachetului de măsuri fiscale, plățile între persoanele fizice vor fi limitate la maxim 10.000 de lei pe zi, iar plățile între persoanele fizice și comercianți nu vor putea depăși suma de 5.000 de lei.
De asemenea, încasările realizate de magazinele de tip cash&carry vor fi plafonate la 2.000 de lei de persoană pentru fiecare tranzacție.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că această măsură nu va afecta cetățenii, ci reprezintă un instrument de combatere a evaziunii fiscale.

Te-ar putea interesa si: