Ce se întâmplă fără albine?

Ce se întâmplă fără albine?

author
2 minutes, 18 seconds Read

Ce se întâmplă fără albine?

Albinelor pe cale de dispariție

De câțiva ani încoace, auzim că numărul albinelor din întreaga lume se află într-o continuă scădere. Unele dintre ele se află deja pe lista speciilor pe cale de dispariție din diferite cauze, inclusiv din cauza activităților omului.

Importanța polenizării

Ce s-ar întâmpla dacă albinele ar dispărea? După cum probabil știți, polenizarea reprezintă procesul de transfer al polenului de la organele masculine ale florii, acolo unde este produs, către partea feminină a florilor. Transportul polenului are loc prin intermediul insectelor, dar și cu ajutorul vântului sau a apei. Pentru ca plantele să se poată reproduce, generând noi plante, semințe și fructe, majoritatea lor trebuie să fie polenizate în prealabil. Acest proces joacă un rol esențial în producerea a aproximativ 70% din fructele, legumele și semințele pe care le consumăm. Deși există și alți polenizatori în natură, cum ar fi liliecii, păsările, fluturii și unele muște, albinele se evidențiază ca fiind cele mai eficiente în această activitate.

Impactul asupra producției alimentare

Astfel, dacă albinele vor dispărea, producția de alimente va întâmpina mari dificultăți la nivel global. Majoritatea fructelor și legumelor pe care le consumăm vor fi aproape de dispariție. Nu doar oamenii vor fi afectați. Multe animale depind de fructe și legume pentru hrană, iar penuria ar pune în pericol întregul lanț alimentar. Animalele erbivore ar putea muri din cauza lipsei de hrană, iar acest lucru ar afecta și animalele carnivore.

Afectarea industriei alimentare

De asemenea, aprovizionarea oamenilor cu carne și produse lactate ar fi grav afectată, deoarece animalele ar avea mai puțină hrană disponibilă. Prețurile alimentelor vor crește, iar o criză economică în sectorul producției de alimente ar fi greu de depășit.

Impactul asupra industriei textile

Dispariția albinelor ar pune în pericol și accesul la îmbrăcăminte, deoarece bumbacul depinde de ele pentru a se reproduce. Hainele ar deveni mai scumpe, iar recurgerea la țesături sintetice nu ar fi o idee bună, mai ales pentru cei care locuiesc în regiunile tropicale.

Supraviețuirea fără albine

Deși se spune că oamenii vor supraviețui doar 4 ani după ce albinele vor dispărea, lucrurile nu stau chiar așa. Asta deoarece grâul și porumbul, două dintre alimentele de bază ale dietei tipice occidentale, sunt polenizate prin vânt și nu ar fi afectate de dispariția albinelor. Cu toate acestea, lucrurile ar fi sumbre din perspectiva diversității. Ar dispărea foarte multe fructe și legume care depind de polenizarea asistată de albine, iar calitatea vieții oamenilor ar scădea.

Te-ar putea interesa si: