Locuințe sociale pentru victimele violenței domestice

Locuințe sociale pentru victimele violenței domestice

author
1 minute, 52 seconds Read

Locuințe sociale pentru victimele violenței domestice

Guvernul a luat decizia de a acorda locuințe sociale și pentru victimele violenței domestice, într-un efort de a le proteja și de a le oferi un nou început într-un mediu sigur. Noile măsuri vin în sprijinul grupurilor vulnerabile, expuse riscului de excluziune socială și marginalizare.

Autoritățile locale vor raporta numărul de locuințe disponibile

Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii locuinței, autoritățile administrației publice locale vor comunica numărul de locuințe disponibile și gradul de ocupare a acestora. Aceasta va facilita procesul de repartizare a locuințelor sociale către grupurile vulnerabile, inclusiv victimele violenței domestice.

Criterii pentru repartizarea locuințelor sociale

Pentru a asigura o distribuire echitabilă a locuințelor sociale, criteriile de repartizare vor lua în considerare apartenența solicitanților la un grup vulnerabil, conform Legii asistenței sociale nr. 292/2011. De asemenea, se va acorda atenție prevenirii și combaterii sărăciei, excluziunii sociale, segregării și discriminării, promovându-se egalitatea de șanse.

Victimele violenței domestice pot beneficia de locuințe sociale

Potrivit noilor măsuri, victimele violenței domestice pot beneficia de locuințe sociale sau de necesitate. Acestea pot fi obținute în situații în care a fost emis un ordin de protecție provizoriu de către poliție sau un ordin de protecție emis de instanța judecătorească. De asemenea, în cazul în care soții au demarat procedura lichidării comunității și partajului bunurilor comune, victimele pot solicita aceste locuințe sociale.

Durata contractului de închiriere pentru locuințele sociale

Pentru a asigura stabilitatea și siguranța victimelor violenței domestice, durata contractului de închiriere pentru locuințele sociale nu poate depăși data finalizării partajului bunurilor comune sau durata ordinelor de protecție emise. Aceasta are scopul de a oferi un mediu stabil și protejat pentru aceste persoane vulnerabile.

Aceste măsuri luate de Guvern reprezintă un pas important în direcția protejării victimelor violenței domestice și a oferirii unei șanse de reintegrare socială. Locuințele sociale reprezintă o soluție eficientă pentru a oferi un adăpost sigur și condiții decente celor aflați în nevoie.

Te-ar putea interesa si: