Riscul cancerului hepatic: O singură porție a acestei mâncăruri

Riscul cancerului hepatic: O singură porție a acestei mâncăruri

author
2 minutes, 7 seconds Read

Riscul cancerului hepatic: O singură porție a acestei mâncăruri

Cancerul reprezintă un diagnostic temut de majoritatea oamenilor, fiind un termen care descrie un set de mutații patologice ce determină o creștere necontrolată a celulelor. Dacă tratamentul nu este eficient, această proliferare celulară excesivă duce la deces.

Cel mai cancerigen aliment din lume

Un exemplu notoriu, despre care unii spun că este cel mai cancerigen aliment, este reprezentat de un preparat culinar specific thailandez. Acesta a atras atenția nu datorită aromei sau calității sale, ci pentru capacitatea sa de a induce cancer la consumatori. Chiar și atunci când se consumă în cantități mici, efectele sale asupra organismului pot fi devastatoare.

Preparatul în cauză este cunoscut sub denumirea de „koi pla”, iar rețeta sa implică pește crud tocat mărunt într-un amestec de ierburi, condimente și suc de lămâie. Popular în zonele mai sărace ale țării, în special în regiunea Khon Kaen, preparatul devine periculos din cauza prezenței mai multor viermi paraziți în interiorul peștelui.

Acești paraziți sunt responsabili de declanșarea cancerului de ficat, care este fatal dacă nu este tratat corespunzător sau dacă corpul nu răspunde la tratament.

Pericolul pentru sănătate și avertismentele medicilor

Potrivit The Guardian, „koi pla” este responsabilă de peste 20.000 de decese în fiecare an în Thailanda. Medicii avertizează acum populația să renunțe la consumul acestui fel de mâncare.

„Este o amenințare majoră la adresa sănătății oamenilor, dar puțini sunt conștienți de ea”, a declarat un medic thailandez specializat în afecțiunile ficatului.

Eforturile de prevenire și educație

Cauza deceselor a fost legată de consumul acestui fel de mâncare atunci când un grup de cercetători a analizat urina populației locale, descoperind că aproximativ 80% dintre locuitori au fost expuși parazitului mortal.

Începând de atunci, medicii au colaborat cu autoritățile locale pentru a reeduca oamenii și pentru a dezvolta un program educațional destinat copiilor, cu scopul de a-i informa cu privire la riscurile asociate consumului de carne crudă.

Cu toate acestea, mulți oameni din zonă refuză să gătească peștele, susținând că expunerea la temperaturi înalte afectează gustul autentic.

Aceasta este doar una dintre numeroasele amenințări la adresa sănătății publice și este important ca oamenii să fie conștienți de pericolele asociate anumitor alimente și să ia măsuri preventive pentru a proteja sănătatea lor.

Te-ar putea interesa si: