Bărbatul român care a obținut 75.000 de euro pe oră de la stat. Declară că este nevinovat.

Bărbatul român care a obținut 75.000 de euro pe oră de la stat. Declară că este nevinovat.

author
2 minutes, 19 seconds Read

Bărbatul român care a obținut 75.000 de euro pe oră de la stat. Declară că este nevinovat.

Un român a câștigat 75.000 de euro pe oră, reușind să se îmbogățească după ce a semnat contracte cu statul român în valoare de 700.000 de euro în doar o săptămână.

Consilier superior câștigător al contractelor

Românul care a câștigat 75.000 de euro este, conform ObservatorNews.ro, un funcționar la stat. El lucra ca și consilier la Ministerul Fondurilor Europene când a semnat aceste contracte, potrivit informațiilor furnizate de Gândul.

Contractele semnate înainte de ordonanța austerității

Toată această schemă a avut loc chiar înainte ca Guvernul să publice mult-vehiculata ordonanță a austerității. Astfel, după ce Guvernul a anunțat că interzice cheltuielile bugetare pentru consultanță, multe instituții s-au grăbit să facă achiziții pe ultima sută de metri. Potrivit unei investigații realizate de Europa Liberă, cele mai multe contracte au fost câștigate de un consilier superior din minister.

Bogdan Marinescu, funcționar la Fonduri Europene și patron al unei firme de consultanță

Bogdan Marinescu, funcționar la Fonduri Europene și în același timp patron al unei firme de consultanță, a câștigat într-o săptămână contracte în valoare de peste 700.000 de euro. Într-o singură zi, de la ora 9 la 16, consilierul a semnat cu 7 primării, încasând 500.000 de euro. Practic, o medie de 75.000 de euro pe oră! De asemenea, este interesant de menționat că aproape toate ofertele sale au fost aprobate în mai puțin de 5-7 minute de la publicarea cererilor în SEAP.

Demisie sub presiune

El a demisionat doar sub presiunea șefului său, ministrul Adrian Câciu, care a precizat că bărbatul nu mai lucrează la stat și că totul s-a întâmplat din cauza unei legislaţii permisive pe care unii funcționari o folosesc în interes personal. Ministrul a subliniat că acest lucru nu mai poate continua și că legislația trebuie schimbată radical.

Interdicție pentru funcționarii care lucrează cu bani europeni

Pe viitor, ministerul Fondurilor Europene pregătește o lege care va interzice funcționarilor care lucrează cu bani europeni să dețină firme care se ocupă de consultanță. Această interdicție se va aplica și rudelor până la gradul 4. Specialiștii consideră că acest lucru reprezintă un conflict de interese, dar nu este nevoie de schimbarea legii, ci doar de un regulament intern.

Detalii despre funcționarul câștigător

Bogdan Marinescu era consilier superior și primea un salariu lunar de 6.500 de lei plus sporuri. Primăriile au ajuns să lucreze cu firma sa, înființată în 2019 și fără să aibă niciun angajat, după ce acestea ar fi trimis oferte, conform surselor citate.

Te-ar putea interesa si: