Aurora boreală în România: Fenomen rar în țara noastră

Aurora boreală în România: Fenomen rar în țara noastră

author
1 minute, 45 seconds Read

Aurora boreală în România: Fenomen rar în țara noastră

Duminică seară, un fenomen rar a putut fi observat pe cerul României – Aurora Boreală. Locuitorii din mai multe zone ale țării, precum Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Brăila, Tulcea, Alba sau Buzău au semnalat acest fenomen optic impresionant. Imaginile cu Aurora Boreală au fost distribuite pe internet, stârnind fascinație și interes printre români.

Extinderea ariei de vizibilitate a Aurora Boreală

Deși fenomenul Aurora Boreală este specific ţărilor din apropierea Cercului Polar, în ultimii ani acesta și-a extins tot mai mult aria de manifestare și vizibilitate. Potrivit Antena 3 CNN, acest fenomen optic a putut fi observat și raportat din toate zonele României. Fotografii spectaculoase au fost realizate în județul Timiș, comuna Paniova.

Aurora polară – un fenomen impresionant

Aurora polară este un fenomen optic deosebit ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare. Aceasta apare ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul este cunoscut sub numele de Aurora Boreală, iar în emisfera sudică poartă numele de auroră australă.
Fenomenul Aurora Boreală apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie. Este un spectacol natural fascinant, ce aduce pe cerul nopții culori vibrante și luminoase. Deși este un fenomen exclusiv terestru, Aurora Boreală poate fi observată și pe alte planete din Sistemul Solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus.

Originea și posibilitatea reprodusului artificial al fenomenului

Aurora Boreală este de origine naturală și este rezultatul interacțiunii dintre particulele solare și câmpul magnetic al Pământului. Cu toate acestea, fenomenul poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.
Fenomenul rar al Aurora Boreală a stârnit curiozitatea și admirația românilor duminică seară. Imaginile surprinse au fost distribuite pe rețelele de socializare, iar mulți au exprimat dorința de a putea observa acest fenomen optic încântător și în viitor.
Sursa foto: Facebook: Meteo Buzau Original / AstroInfo

Te-ar putea interesa si: